Lidé mohou na Letné nahrát vzkaz Havlovi v jeho „revolučním“ autě

12.11.2019 13:35

Lidé mohou o tomto víkendu na Letenské pláni v Praze nahrát vzkaz prvnímu porevolučnímu prezidentovi Václavu Havlovi o tom, jak společnost v posledních třiceti letech naložila se svobodou slova. Příležitost k tomu budou mít v automobilu Volkswagen Golf, v němž tehdejší disident prožil přelomové události roku 1989 i první měsíce v prezidentské funkci. Akci nazvanou Autodialog s Václavem Havlem připravili pořadatelé výstavy Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu.

Lidé mohou na Letné nahrát vzkaz Havlovi v jeho „revolučním“ autě
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Nejzajímavější videa se stanou součástí připravovaného dokumentu, který se bude promítat 24. a 25. listopadu na velkoplošnou obrazovku symbolicky umístěnou na tribuně letenského stadionu, sdělili ČTK organizátoři. Právě odtud během revoluce promlouval Havel a další řečníci dvou masových demonstrací na Letné namířených proti totalitnímu režimu.

Slavný volkswagen stříbrné metalízy bude parkovat před výstavním stanem naproti fotbalového stadionu Sparty. Václav Havel, který zemřel v roce 2011, v něm bude symbolicky přítomný na fotografii Bohdana Holomíčka, který ho zachytil za volantem vozu. Zájemci mohou nahrávat své vzkazy v sobotu od 13:00 do 18:00 a v neděli mezi 13:00 a 16:00.

Havel si automobil pořídil v roce 1987 ještě jako dramatik a neformální lídr opozice. Prožil s ním sametovou revoluci a krátce ho využíval i po zvolení do čela státu, protože nechtěl jezdit v socialistických vozech svého předchůdce Gustáva Husáka. „Pro mě je toto Havlovo auto symbolem svobody, k níž nás doslova dovezl,“ tvrdí současný majitel VW Golf David Hubáček, který pořadatelům vůz zapůjčil.

Multimediální výstava Komunikace 89 návštěvníkům ukazuje, jak se šířily informace o revolučních událostech roku 1989, kdy neexistovaly mobilní telefony, internet ani sociální sítě. Audiovizuální expozice návštěvníkům přibližuje fungování médií a šíření necenzurovaných informací v době normalizace. Smyslem projektu je podle organizátorů také zhodnotit, jak společnost za 30 let naložila se svobodou slova, a zároveň odpovědět na otázku, jak se lidé v době internetu orientují v nepřeberném množství informací. Pavilon bude na Letné přístupný do konce listopadu.

Výstavu připravili zástupci obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha, která vznikla za účelem přestavby nádraží Bubny v Památník ticha. Hlavními partnery projektu jsou Česká televize a Česká tisková kancelář (ČTK).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…