Lidé na Západě souhlasí s námi, a ne se svými politiky, říká Milan Štěch

06.06.2016 19:13

Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) v pondělním Interview ČT24 ještě jednou promluvil o svém potýkání se se sudetskými Němci. Stranou jeho pozornosti však nezůstala ani uprchlická krize. Předseda senátu je přesvědčen, že většina občanů na Západě smýšlí podobně jako v Česku a západní politici to budou muset co nejrychleji pochopit a reagovat na to. Jinak ještě může být zle.

Lidé na Západě souhlasí s námi, a ne se svými politiky, říká Milan Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Česko a Slovensko se podle Štěcha shodují na tom, že uprchlické kvóty nejsou řešením uprchlické krize. Jakékoli sankce za odmítání kvót považují za absolutně nepřijatelné. „Já jsem přesvědčen, že řada zemí postupně mění stanoviska na základě mínění občanů – viz např. volby v Rakousku. A já vím, že názory občanů v západních zemích jsou hodně, hodně blízké oficiálnímu postoji České republiky,“ poznamenal předseda horní parlamentní komory hned v úvodu.

„Potom, k čemu došlo v Rakousku, máme před hlasováním ve Velké Británii, takže Evropská komise musí být mnohem opatrnější než dosud,“ poslal Štěch vzkaz do Bruselu. Pokud vrcholní evropští politici nezmění uvažování, povede to podle hosta k rozpadu EU. Je třeba respektovat suverenitu jednotlivých členů. Stejně tak musíme mít na zřeteli, že uprchlíci nechtějí ve střední Evropě zůstávat a míří do Německa.

Pokud by se prosadily již zmíněné sankce ve výši 250 tisíc euro za každého odmítnutého uprchlíka, pak by bylo namístě podat soudní žalobu na návrh komise, ale to samo o sobě nestačí. Podle Štěcha prostě musíme migranty odmítat a nepřijímat je v naší zemi. Česko místo toho volá po tom, aby se řešila situace v místech konfliktu. Stejně tak je třeba posílit ochranu vnějších hranic EU, a to se konečně děje. Probíhají také mírová jednání v Ženevě, která nejdou dopředu tak rychle, jak by si lidé přáli, ale přece jen se alespoň něco děje.

Slovenské předsednictví v EU představuje naději

„Rakouské volby ukázaly, že občané západních zemí než jejich politici,“ zopakoval Štěch s tím, že se to brzy projeví i v dalších zemích. Evropská unie mu dnes připomíná socialistický zkostnatělý stát u nás před rokem 1989. U nás už se v tomto poměry změnily a změnit se musí i EU. Pakliže k tomu přece jen nedojde, k moci se dostanou radikálové, kteří situaci vezmou pevně do ruky, a ještě se budeme divit.

Štěch vidí určitou naději v tom, že nás čeká období slovenského předsednictví v EU. Slováci budou nastolovat více témata, která jsou blízká i nám. Naproti tomu teď ještě stále předsedající Nizozemsko volá spíše po zpřísnění legálního držení zbraní, což je podle Štěcha nesmysl. „Podle informací, které mám, tento návrh většinovou podporu nemá.“

Česká republika má podle Štěcha určitý vztah k uprchlíkům, který vychází z toho, že jsme nikdy nebyli koloniální mocností a nikdy jsme do své vlasti nevozili levnou pracovní sílu. „My se musíme v rámci EU postarat o to, aby fungovaly mechanismy, které fungovat mají. Já věřím v EU... Ale na druhou stranu není možné lidi svazovat a omezit svobodu občanů.“

Ještě jednou k sudetským Němcům

V závěru pořadu se host ještě jednou vrátil ke svému projevu na Terezínské tryzně. Můj projev nebyl protiněmecký, byl protinacistický. Byl naprosto v souladu s česko-německou deklarací,“ konstatoval. Pochvaloval si navíc, že se za něj postavili lidé, kteří válečné hrůzy přežili, nebo jejich potomci. Není prý také pravda, že by ho kritizovali sudetští Němci. Ve skutečnosti jde o nějaké dva lidi z Prahy, kteří se vydávají za zástupce sudetských Němců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…