Lidé neberou EU vážně, vykládal Zeman ve volební místnosti. Pak začal vypočítávat viníky

23.05.2014 18:06

Lidé neberou problematiku EU příliš vážně a neuvědomují si, že většina legislativy, kterou ČR přijímá, pochází z Bruselu. Novinářům to po odevzdání svého hlasu řekl prezident Miloš Zeman. Na vině jsou podle hlavy státu především novináři, kteří o tom neinformují, ale také politici. Zeman by byl pro to, aby účast v domácích volbách byla povinná.

Lidé neberou EU vážně, vykládal Zeman ve volební místnosti. Pak začal vypočítávat viníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman vychází z volební místnosti

"Lidé neberou problematiku EU příliš vážně a mylně se domnívají, že se jich netýká. Přitom už 80 procent zákonů, které se u nás přijímají, jsou zákony z dílny EU," řekl novinářům Zeman. Proto je podle něj účast v evropských volbách v Česku ve srovnání s jinými zeměmi unie nízká.

Zeman také řekl, že je zastáncem toho, aby účast v domácích volbách byla povinná. V eurovolbách by tomu tak být ale nemělo.

Zeman do volební místnosti v pražské základní škole Brdičkova přišel společně s manželkou Ivanou poté, co se vrátil ze státní návštěvy Rumunska a Moldavska.

Pokud budou čeští europoslanci jednotní, mohou národní zájmy hájit úspěšně

Ještě před volbou se Zeman vymezil vůči kritikům, kteří tvrdí, že 21 českých poslanců v Evropském parlamentu nemůže příliš mnoho prosadit. "Problém je v tom, že dva nejsilnější bloky (v EP) - sociální demokracie a křesťanští demokraté jsou zatím v přibližné rovnováze, takže právě těchto 21 poslanců, pokud budou postupovat jednotně, mohou docela úspěšně hájit české národní zájmy. A to je důvod, proč jít k evropským volbám," řekl Zeman českým novinářům na letišti v moldavském Kišiněvu.

Zeman se podle svých slov k výsledkům voleb do Evropského parlamentu vyjádří prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka v pondělí na pravidelné tiskové konfereni, která začíná v půl dvanáté dopoledne.

Češi si svých 21 europoslanců vybírají od dnešních 14:00, volební místnosti se uzavřou v sobotu odpoledne. Z unijní osmadvacítky si dnes zvolí své europoslance ještě Irové. Britové a Nizozemci tak učinili ve čtvrtek. Volební seriál bude pokračovat v sobotu, kdy se bude hlasovat také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…