Lidé nejsou prašivá zvířata, která lze vyklopit někde v lese a ujet, obhajuje Jan Jandourek přijetí uprchlíků u nás

14.05.2015 11:24

Evropská komise přes překvapení premiéra Bohuslava Sobotky plánuje do konce května předložit návrh na přerozdělování běženců dorazivších do EU mezi jednotlivé členské země. Na serveru Svobodné fórum se k tématu vyjadřuje komentátor Jan Jandourek, podle kterého bychom z několika stovek afrických „nových spoluobčanů“ neměli dělat takovou vědu.

Lidé nejsou prašivá zvířata, která lze vyklopit někde v lese a ujet, obhajuje Jan Jandourek přijetí uprchlíků u nás
Foto: worldswide.com
Popisek: Africký Tuareg, ilustrační foto

„Pět stovek uprchlíků není mnoho a dá se to docela dobře zvládnout. Loni jsme sami dobrovolně poskytli azyl 765 lidem, především občanům Ukrajiny, Sýrie a Kuby. Německo minulý rok přijalo 200 tisíc lidí, Itálie skoro 65 tisíc,“ píše Jandourek s tím, že takové číslo si u nás nedovedeme ani představit.

Je prý veřejným tajemstvím, že se občané bojí především muslimů, i když nedávno někteří protestovali i proti syrským křesťanům. „Objevuje se myšlenka, vyslovil ji i Václav Klaus, že každého uprchlíka je třeba vzít a poslat hned zpátky, protože nemá na žádnou ‚laskavost‘ nárok. Teoreticky to zní dobře, prakticky je to nejspíš nesmysl,“ dodává Jandourek, absolvent kněžského semináře.

Podle něj Klaus a další lidé, trávící svůj život v luxusních kancelářích, netuší, z jakých hrozivých podmínek imigranti vycházejí. Již v domovině prý obvykle jsou ve spárech pašerácké mafie, která je zotročuje, vydírá a znásilňuje. Pak utratí poslední peníze za cestu do Evropy, odkud je Václav Klaus a jemu podobní pošlou zpět.

Celý komentář ZDE

„Zní to logicky a mnoho lidí bude tleskat, ale lidé nejsou prašivá zvířata, která lze vyklopit někde v lese a ujet. Pokud si to někdo myslí, nemá význam se s ním bavit,“ píše dále Jandourek. Je prý skutečně potřeba pomáhat lidem v jejich domácích zemích, není ale jasné, jak to udělat v zemích, kde nic nefunguje.

Na druhou stranu odmítá názory těch, kteří rozdělování uprchlíků podporují, že bychom měli projevit vděk za to, že západní země před rokem 1989 přijímali naše emigranty. Srovnávat to prý nelze.

„Utíkali odtud lidé, kteří byli kvalifikovaná pracovní síla a ze své podstaty jedinci, kteří byli nějakým způsobem samostatní a rozhodní. V cizině se dost dobře uchytili. Rozhodně to nebyl typ somálského běžence, kterému je naše kultura cizí,“ píše komentátor.

Pět stovek imigrantů, kteří by nám měli připadnout, prý nejsou katastrofa. Hlavní problém kvót je, že nevyřeší základní problém.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…