Lidé nejvíce věří starostům, sněmovně stále skoro vůbec

08.12.2012 17:02

Důvěra veřejnosti v ústavní instituce se v listopadu mírně zvýšila, nejvíce lidé stále věří starostům, obecnímu zastupitelstvu a prezidentovi. V případě hlavy státu se přitom důvěra zvýšila poprvé od loňského prosince.

Lidé nejvíce věří starostům, sněmovně stále skoro vůbec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny je veselo i vážno. Posuďte z výrazů sami

Naopak nejmenší důvěru mají dlouhodobě Poslanecká sněmovna a vláda, nárůst důvěry v tyto instituce je jen v řádu statistické chyby. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Se současnou politickou situací je celkově nespokojeno 79 procent z celkem 1053 dotázaných.

Celý průzkum ZDE

Prezidentovi důvěra stoupá

Starostovi důvěřuje 61 procent respondentů, obecnímu zastupitelstvu pak 59 procent, což jsou jedny z nejvyšších hodnot během letošního roku. Za říjen byly tyto statistiky 54, respektive 55 procent. Hejtmanům pak věří 40 procent dotázaných a krajským zastupitelstvům 37 procent.

„Prezidentovi republiky v současnosti důvěřuje 55 procent respondentů, což je o pět procentních bodů více než v říjnovém šetření. Prezidentovi z hlediska sociodemografických diferencí častěji důvěřují oslovení s dobrou životní úrovní, vysokoškoláci a potenciální voliči ODS, méně často pak především sympatizanti KSČM," uvedli zástupci CVVM. Od loňského prosince, kdy hlavě státu věřilo 58 procent oslovených, přitom důvěru jen klesala.

Nejhůře dopadla v průzkumu důvěry Sněmovna s 12 procenty a vláda s 15 procenty. Senátu pak věří 21 procent dotázaných. Oproti minulému měsíci se sice důvěra v tyto instituce zvýšila o jednotky procent, statisticky to ale není významná změna. Stejně jako v případě prezidenta i vládě a oběma komorám parlamentu důvěřují hlavně lidé s dobrou životní úrovní, vysokoškoláci a příznivci ODS a TOP 09.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

17:10 Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

Mezinárodní politika definovaná jedním objetím. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ukončil státní n…