Lidé nenávidí politiky, tvrdí zástupce ombudsmana. A říká, co nám hrozí

21.07.2013 19:25

Rozhodnutí Nejvyššího soudu o propuštění trojice bývalých poslanců ODS z vazby vyvolalo v celé společnosti vlnu pobouření. Zástupce veřejného obhájce práv a dlouholetý poslanec Stanislav Křeček (ČSSD) se obává, že lidé se v nenávisti k současným politickým špičkám budou obracet k těm, kteří prohlašují, že přinesou změnu nebo pomstu.

Lidé nenávidí politiky, tvrdí zástupce ombudsmana. A říká, co nám hrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Křeček v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že většina lidí je přesvědčena, že osvobození exposlanci se skutečně "dopustili korupčního jednání a úkolem politických a státních orgánů je jen potvrdit tento názor, resp. dodat mu formálně jakési právní zdůvodnění".

Příčinou je nenávist

Křeček výše uvedené vysvětluje nerespektováním a nenávistí části veřejnosti vůči politickým elitám. Kvůli tomu pak prý řada občanů není schopna objektivně hodnotit jednání politiků.

"Stres z bezmoci před arogancí moci, všudypřítomnou korupcí, ztrátou jistot, zdaleka nikoliv jen sociálních, pak ústí v představu, že mravní a politická pokleslost některých musí jaksi automaticky naplňovat skutkovou podstatu nějakého trestného činu, což ovšem zdaleka platit nemůže," upozorňuje ale Křeček. "To vede k tomu, že lidé jsou ochotni naslouchat těm, kteří tvrdí, že přinesou změnu nebo alespoň pomstu," dodává v obavě před nárůstem vlivu populistických hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…