Lidé nezměnili názor, prezidenta chtějí volit stále sami

11.02.2014 14:33

Obyvatelé ČR i nadále většinově zastávají názor, že prezidenta by měli vybírat v přímé volbě. Klesl počet zastánců rozšíření prezidentských pravomocí. Zároveň se zvýšil podíl lidí, kteří se vyslovili pro jejich omezení. Většina lidí nicméně míní, že nynější pravomoci by měly zůstat zachovány. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Lidé nezměnili názor, prezidenta chtějí volit stále sami
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pořad ČT Interview

Pro rozšíření pravomocí hlavy státu se při posledním průzkumu loni v březnu vyslovilo 32 procent Čechů, nyní to bylo 15 procent. Podpora zúžení pravomocí se zvýšila z 16 na 25 procent. „Podíl respondentů, podle kterých by se pravomoci prezidenta měly zúžit, byl v aktuálním šetření nejvyšší od roku 2004," uvedlo CVVM. Nejsilnější zůstal s 52 procenty názor, že současné pravomoci mají být zachovány.

Podpora přímé volby se od posledního průzkumu snížila ze 73 na 67 procent, zůstala ale nejčastější odpovědí. Podíl příznivců přímé volby je také nadále vyšší, než tomu bylo v letech 2011 a 2012. Podle autorů průzkumu má přímá volba prezidenta podporu napříč celou společností.

Méně zásahů prezidenta do činnosti vlády

Od minulého průzkumu významně vzrostl podíl odpůrců jakýchkoliv zásahů prezidenta do činnosti vlády, a to z 18 na 29 procent. Zároveň ze 64 na 55 procent klesla podpora zásahů hlavy státu do činnosti kabinetu v omezené míře. Zvýšil se také podíl těch, kteří se vyslovili pro jmenování ministrů na doporučení premiéra, a ubylo lidí podporujících jmenování ministrů na základě prezidentova vlastního uvážení.

Proti poslednímu průzkumu se téměř nezměnily názory Čechů na pravomoc prezidenta rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vyhlásit nové volby. Sedm z deseti lidí si přeje, aby byla vyhrazena jen pro výjimečné případy dané Ústavou, 14 procent by prezidentovi dovolilo použít ji kdykoli podle svého uvážení. Pouze necelá desetina veřejnosti je zcela proti existenci této pravomoci.

Méně často než při minulém průzkumu by lidé prezidentovi dali právo s konečnou platností vetovat Parlamentem schválené zákony. Letos v lednu bylo pro 26 procent Čechů, loni v březnu dvě pětiny. Zároveň ale ze 43 procent na polovinu vzrostla podpora veta s možností přehlasování Parlamentem.

Pravomoc udělit amnestii, milost či zmírnit trest odsouzeným by podle největší části lidí měl mít prezident se souhlasem jiné politické instituce, vyjádřilo se tak 46 procent dotázaných. Samotné hlavě státu by tuto pravomoc dala zhruba třetina lidí. Zastavit soudní řízení proti obviněným by mělo být právem prezidenta jen se souhlasem jiné instituce podle zhruba třetiny lidí, stejná část dotázaných by prezidentovi tuto pravomoc odepřela.

V průzkumu se tazatelé CVVM mezi 13. a 20. lednem ptali na názory více než 1100 obyvatel České republiky ve věku od 15 let.

Kompletní zpráva CVVM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…