Lidé pořád nehlásí kontakty. Blatný ani hlavní hygienička to nechápou

01.04.2021 22:21

Očekávaný nárůst hlášených kontaktů po zavedení příspěvku v karanténě či izolaci se nekoná. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že lidé s potvrzeným covidem hlásí dál v průměru zhruba jednoho člověka, s nímž se setkali. Hygienici přitom očekávali nárůst až o 30 či 40 procent, informuje iROZHLAS.cz.

Lidé pořád nehlásí kontakty. Blatný ani hlavní hygienička to nechápou
Foto: archiv KHS
Popisek: Pavla Svrčinová ještě jako ředitelka krajské hygieny v Ostravě

Svrčinová sdělila novinářům, že jen marně hledá důvody, co některé lidi i nadále vede k tomu, že nehlásí kontakty. „Počet vytrasovaných je zhruba jeden na nemocného. Počítali jsme s tím, že to izolačka zvedne aspoň o 30, o 40 procent. Opravdu si neumím vysvětlit, čím to je, že lidé své kontakty nehlásí,“ uvedla Svrčinová.

Podle dat Chytré karantény pozitivně testovaný hlásí v průměru 0,84 kontaktu, za poslední měsíc číslo mírně klesá.

Původní zdroj ZDE.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dodal, že podle údajů to vypadá, jako by víc než polovina lidí v Česku žila sama, nevycházela z bytu a nikoho nepotkávala. „Zatím neevidujeme vzestup počtu hlášených kontaktů. Předpokládal jsem, že efekt bude větší,“ řekl.

Pokud budou platit nařízení o umístění do karantény či izolace, bude se podle šéfa resortu zdravotnictví dál vyplácet i bonus. Zatím se má poskytovat jen do konce dubna.

Ministryně práce a sociálních věcí si izolačku pochvaluje. „Izolačka za březen zalepila díru v rozpočtu 167 tisíc lidí v karanténě nebo izolaci a společně s omezením kontaktů a testováním ve firmách krotí epidemii,“ uvedla ve středu na svém twitteru Jana Maláčová (ČSSD).

 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…