Lidé přestávají věřit intelektuálům, jen se to mnozí bojí říci nahlas. Až ztratí strach, máme se prý na co těšit

14.07.2016 21:21

Nedávné britské referendum o vystoupení z EU bylo poslední ukázkou krachu elit, který se dá stále silněji pozorovat ve všech vyspělých západních zemích, píše na serveru Echo24 jeho komentátorka Lenka Zlámalová.

Lidé přestávají věřit intelektuálům, jen se to mnozí bojí říci nahlas. Až ztratí strach, máme se prý na co těšit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Podle jejího názoru ztrácejí intelektuální, akademické, mediální a do značné míry i politické elity schopnost přesvědčovat společnost o svých názorech a ovlivnit ji. „Tím přestávají být elitami a stávají se jejich karikaturou – pseudoelitami uzavřenými do svého umělého, vysněného světa a přesvědčenými o své vyvolenosti a nadřazenosti, v níž ztratily schopnost společnost vést,“ uvádí Zlámalová.

Celý text je ZDE.

Upozorňuje, že krachem elity se otevírá obrovský volný prostor pro ty, kdo společnost ovlivnit dokážou. Teď se podle ní hraje o to, jestli zkrachovalé elity nahradí skutečné nové elity, se schopností pochopit strachy, touhy a zájmy většiny společnosti, nebo volný prostor ovládnou populisté a extremisté.

Zlámalová míní, že názory pseudoelit nesdílí ani značná část lidí z vyšších a středních vrstev. „Jen o tom prozíravě nemluví, aby si ve společnosti, kde jsou jiné než rádoby elitní názory karikovány, zesměšňovány a v mnoha případech především v prostředí univerzit nebo vysokého byznysu můžou mít i existenční následky, udrželi své postavení a nedostali se do profesního ohrožení,“ píše komentátorka s tím, že tito lidé své zájmy a názory samozřejmě projevují u každých voleb. „Je to jedno z vysvětlení, proč tak často průzkumy nevycházejí, jak se to naposledy projevilo i u Brexitu,“ dodává Lenka Zlámalová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…