Lidé příliš nevěří, že současné politické strany v zahraničí obhájí zájmy ČR

29.09.2015 18:22

Politické strany nedokážou dobře obhájit zájmy České republiky v zahraničí, myslí si většina Čechů. Výjimkou jsou pouze ANO a ČSSD, o nichž 52 procent lidí míní, že zájmy ČR obhajovat zvládnou. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Také ve většině dalších dílčích oblastí, jako je rozvoj střední vrstvy, záruka demokratických poměrů nebo schopnost dobře se postarat o veřejné finance dotázaní nejlépe hodnotili ANO a ČSSD.

Lidé příliš nevěří, že současné politické strany v zahraničí obhájí zájmy ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Od posledního podobného průzkumu tohoto rozsahu, který se uskutečnil v září 2013, si nejvíce polepšilo právě vládní ANO. V jeho případě pouze u výroku "svůj program zaměřuje na sociálně slabé", převážil nesouhlas nad souhlasem. V tomto bodě nejvíce uspěla ČSSD se 72 procenty kladných odpovědí, druhá KSČM získala 59 procent.

Relativně nejlépe je sociální demokracie vnímána také jako záruka demokratických poměrů

Souhlas nad nesouhlasem u ANO výrazně převažuje u tvrzení, že má ekonomický program umožňující hospodářský růst, podporuje rozvoj podnikatelské sféry, má výrazné politické osobnosti a dokáže se dobře starat o veřejné finance. Právě v případě péče o veřejné finance je ANO jedinou stranou, u níž podíl souhlasných odpovědí převážil.

U ČSSD se jako nejsilnější stránka jeví zaměření programu na sociálně slabé. Relativně nejlépe je sociální demokracie vnímána také jako záruka demokratických poměrů a rovněž jako záruka právního řádu a bezpečnosti občanů.

KDU-ČSL jako třetí z vládních stran v hodnocení dílčích charakteristik výrazně nevyniká ani v kladném, ani v záporném směru. "Navzdory své středově pravicové orientaci je převážně vnímána jako strana, která svůj program zaměřuje na sociálně slabé a je zárukou demokratických poměrů," uvedlo CVVM. Mírnou převahu souhlasných hodnocení lidovci zaznamenali také v případě umožnění rozvoje střední vrstvě a záruk právního řádu a bezpečnosti občanů.

Občanští demokraté jsou negativně hodnoceni téměř ve všech dílčích kategoriích

U KSČM převažuje souhlas nad nesouhlasem pouze u výroku, že strana zaměřuje svůj program na sociálně slabé. Myslí si to 59 procent Čechů. V případě TOP 09 polovina dotázaných míní, že podporuje rozvoj podnikatelské sféry, a 54 procent lidí odpovědělo, že má strana výrazné politické osobnosti.

Občanští demokraté jsou negativně hodnoceni ve všech dílčích kategoriích s výjimkou podpory rozvoje podnikatelské sféry, kde naopak výrazně převážil souhlas (56 procent) nad nesouhlasem (26 procent).

Průzkum se uskutečnil od 7. do 14. září a zúčastnilo se ho 994 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…