Lidé protestující proti Trumpovi se jen předvádějí. Už to připouštějí i Britské listy

01.02.2017 17:45

Nad tím, jaký vliv budou mít na novou americkou administrativu protesty namířené proti ní, se na serveru Britské listy zamýšlí publicista Karel Dolejší.

Lidé protestující proti Trumpovi se jen předvádějí. Už to připouštějí i Britské listy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vosková figurína Donalda Trumpa

Poukazuje na to, že v ulicích protestují ti, kdo Trumpa stejně nevolili. Navíc od války ve Vietnamu byste v USA spočítali na prstech jedné ruky počet úspěšných protestů, vůči nimž se establishment postavil zcela odmítavě a nespolupracoval, upozorňuje Dolejší.

Důvodů je podle něj celá řada. Lidé jako Martin Luther King neprotestovali „z protestu“, uvažovali v širší dlouhodobé strategické perspektivě a velmi dobře si také volili kauzy.

Dnes je ale podle Dolejšího protestní prostředí strukturováno úplně jinak. „Lifestylovalo“ se. Mnozí z těch, kdo protestují proti Trumpovi, jsou velmi podobnými chorobnými narcisty jako on sám. Do ulic nepřicházejí sloužit kauze, která je přesahuje, ale předvést se, jak jsou oni sami děsně cool a sexy, protože jejich životním stylem je ukazovat establishmentu vztyčený prostředníček, píše Dolejší.

Že jsou politicky zcela impotentní a nikdy v praxi ničeho nedosáhnou ani za čtyřicet let takového protestování, je neznepokojuje, protože na tom jim ve skutečnosti nesejde, pokračuje Dolejší.

Je to podle něj adrenalinový sport, něco jako bungee-jumping. Je to společenská událost, kde se necháváme vidět, protože tam chodí lidé z Hollywoodu. Je to snobárna, podotýká Dolejší.

Celý text je ZDE.

Věří, že zkušené nevládní organizace s expertizou jako ACLU dokážou přinejmenším velmi zkomplikovat používání Trumpových exekutivních výnosů, za předpokladu udržení nezávislosti justice.

Od protestů v ulicích naproti tomu neočekává nic pozitivního.

Hysterie a sebestřednost mnohých účastníků, jejich častá nenávistnost a čas od času i obhajoba politického násilí, to vše znamená vodu na mlýn Trumpovy mocenské mašinerie, uvádí Dolejší s tím, že sice ne všichni, ale mnozí protestující dělají vše pro to, aby mlčící většinu urazili a odradili, dokonce vyděsili a přiměli spoléhat na státní represivní aparát.

Podle Dolejšího také předmět současných protitrumpovských protestů – exekutivní výnos o uprchlících – jasně ukazuje, jak strategicky nekompetentní jsou protivníci současného prezidenta. Útočí na dočasné a nepovedené opatření, které je nejlépe napadat soudní cestou a soustředit se na právní asistenci těm, jichž se dotklo.

Mezitím podle Dolejšího probíhají prakticky nepovšimnuty trvalé mocenské změny v bezpečnostním aparátu, jaké reprezentuje sobotní výnos o Radě pro národní bezpečnost. Takové kroky představují vážnou uzurpaci moci, pokud ne přímo převrat ve prospěch Trumpových poradců Flynna a Bannona. Média i opozice téma ale téměř ignorují, upozorňuje Dolejší. Místo toho „řeší“ otázku cizinců uvízlých na letištích. Myslím, že přesně to bylo záměrem Stephena Bannona, když rozhodl vydat souběžně tři exekutivní opatření. Všechen hněv přitáhlo to z nich, které je fakticky nejméně nebezpečné a z dlouhodobého hlediska nepředstavuje nebezpečí vůbec žádné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…