Lidé rádi přispívají na záchranu památek. Ministerstvo toho hodlá využít

20.04.2014 8:42

Češi rádi sáhnou do peněženek, pokud mají přispět na záchranu kulturních památek. Ve veřejných sbírkách se tak ročně sejdou desítky milionů korun. Ministerstvo kultury toho nyní hodlá využít, informoval Český rozhlas na svém webu.

Lidé rádi přispívají na záchranu památek. Ministerstvo toho hodlá využít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Veřejnost ráda přispěje na obnovu památek. Svědčí o tom i vyhořelá chata Libušín v beskydských Pustevnách. Lidé přispívali z celé České republiky.

Sbírka na vyhořelou chatu v Pustevnách je úspěšná, podobně jako nejlepší sbírka roku 2012

„Sbírka překročila čtyři miliony, což beru jako další milník. Chtěl bych všem dárcům velmi poděkovat,“ vzkázal Jindřich Ondrouš, ředitel Valašského muzea v přírody v Rožnově pod Radhoštěm.

Zájem o veřejnou sbírku, kterou vyhlásilo Valašské muzeum, je přitom stále velký, jak potvrdil ČRo vedoucí infocentra a mluvčí radnice v Rožnově Tomáš Gross.

Částka na opravu Libušína vybraná za měsíc a půl se téměř vyrovnala finančně nejúspěšnější sbírce z roku 2012. Matici svatohostýnské se tehdy podařilo vybrat na nové zvony pro baziliku čtyři miliony a 200 tisíc korun.

Mecenášství a participace veřejnosti chce ministerstvo do budoucna využít

Náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková ze sbírek usuzuje, že lidem není osud památek lhostejný. „Veřejnost je ochotna stále více podporovat obnovu památek prostřednictvím veřejných sbírek. Jsme vděčni české veřejnosti, že v této svízelné situaci státu pomůže,“ konstatovala Matoušková.

Ministerstvo chce do budoucna ochoty lidí přispívat na kulturu využít. Veřejnost chce v budoucnu zapojit do sponzorování obnovy národních památek. „Mecenášství a větší participace veřejnosti na financování záchrany a obnovy památek je velkým tématem. Stojíme na začátku hledání systémovějšího přístupu k tomuto fenoménu,“ tvrdí náměstkyně Matoušková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…