Lidé se bojí nezaměstnanosti. Stěhovat za prací se jim ale nechce, zjistil průzkum

10.06.2014 16:01

Dvě třetiny ekonomicky aktivních lidí se sice obávají nezaměstnanosti, ale těch, kteří jsou ochotni se za novou prací stěhovat, ubylo. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM, který byl proveden na reprezentativním vzorku obyvatel ČR ve dnech 20. až 27. května. Podle autorů průzkumu jsou obavy z nezaměstnanosti tradičně častější u méně vzdělaných lidí, u žen a dělnických profesí.

Lidé se bojí nezaměstnanosti. Stěhovat za prací se jim ale nechce, zjistil průzkum
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Letos v dubnu bylo v Česku bez práce zhruba 560 tisíc lidí. Ztráty zaměstnání se v květnu obávaly zhruba dvě třetiny lidí v produktivním věku. „Rozdíly mezi mírou obav v různých sociodemografických skupinách populace se v porovnání s předchozími průzkumy nezměnily – nadále platí, že ženy v produktivním věku se obávají nezaměstnanosti víc než muži (66 % proti 60 %), lidé s nižším vzděláním více než lidé s maturitou a vysokou školou (68 % obav u lidí se základním vzděláním, 66 % u vyučených proti 44 % u absolventů vysokých škol), zaměstnanci v dělnických profesích více než odborní pracovníci (76 % proti 53 %),“ uvedli autoři průzkumu.

Celý průzkum ZDE

Agentura STEM se zabývala i tím, co by lidé byli ochotni dělat, kdyby jim hrozila ztráta zaměstnání. Z těch, kteří jsou ekonomicky aktivní, by jich 89 % bylo ochotno pracovat mimo svou kvalifikaci, 76 % z této skupiny by pracovalo i za nižší mzdu, ale pouze 40 % uvedlo, že v případě hrozby ztráty zaměstnání by byli ochotni se za prací přestěhovat do jiného kraje.

Lidí, ochotných pracovat za méně, jen aby si udrželi práci, ubylo

Méně je také těch, kteří by byli ochotni pracovat i za nižší mzdu, aby si zaměstnání udrželi a ubylo i lidí ochotných přestěhovat se za prací. „Z dlouhodobého pohledu je patrná poměrně velká ochota lidí pracovat mimo svůj obor, případně za nižší mzdu, velkou překážkou však zůstává nízká mobilita pracovní síly, tedy ochota stěhovat se za prací,“ uvádějí autoři průzkumu.

Podle nich Češi přes silné obavy z nezaměstnanosti nejsou ochotní se za prací stěhovat kvůli vazbám k rodinnému nemovitému vlastnictví. „Svou roli hraje asi i širší zázemí, posilující se zejména po založení rodiny (přátelé, školky, školy apod.),“ domnívají se výzkumníci.

Více ochotní stěhovat se za prací do jiného města či obce v jiném kraji naší republiky jsou muži – z ekonomicky aktivních 45 %, u žen pouze 35 %.

Odhodlanější se stěhovat za prací jsou také mladí lidé pod 30 let, s přibývajícím věkem ochota přestěhovat se za odpovídajícím zaměstnáním klesá: 56 % ekonomicky aktivních ve věku 18-29 let, ale už jen 28 % ve věku 45-59 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…