Lidé se bouří proti výstavbě. Prosadíme, zastavíme, děkujeme, reaguje Kaufland

27.11.2014 15:27

Majitelé nemovitostí na Barrandovských Kaskádách se rozhodli bojovat proti výstavbě obchodního centra Kaufland, protože se obávají znehodnocení jejich majetku a také zničení okolí. Podle územního plánu by na pozemku, který koupila společnost Rent Group, mělo být zastavěno maximálně 60 procent plochy. Vizualizace projektu ale vypadá jinak.

Lidé se bouří proti výstavbě. Prosadíme, zastavíme, děkujeme, reaguje Kaufland
Foto: red
Popisek: Plánovaná výstavba Kauflandu na Barrandově

Nejedná se o standardní prodejnu Kauflandu, ale přímo o hypermarket, který je podstatně větší, s rozměry 100 metrů x 50 metrů x 15 metrů. Kvůli tomu, aby Kaufland ušetřil, plánuje na Barrandově postavit nevzhlednou prefabrikovanou „krabici" bez jakékoliv snahy přizpůsobit architekturu svému okolí. Tedy něco, co by se v „rodném" Německu vůbec neodvážili udělat. Kaufland chce tuto krabici umístit přímo vedle obytné zóny, konkrétně vedle architekty oceňované stavby Kaskády Barrandov.

Stavení s lípou za plotem, tady jsme doma, tady je má zem, zpívá se v reklamě na Kaufland. O tak idylické bydlení se ale v případě tohoto obchodu vždycky jednat nemusí. Důkazem budiž situace na Praze 5, na Barrandově.

Výstavbu odmítlo také Zastupitelstvo Prahy 5 na svém předposledním jednání, a to 16. září 2014. Podle společnosti Rent Group však bylo nelegální. V dopise, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, jednatel společnosti dokonce vyhrožuje předkladateli bodu právními kroky.

„Pokud jde o nesouhlasné stanovisko zastupitelstva ze dne 16. 9. 2014, nemá pro nás žádný význam a je v podstatě nelegální. Víme, kdo ho do zastupitelstva předložil a také pod koho nátlakem se dostal na pořad jednání tohoto posledního zastupitelstva, před rozpuštěním… V této souvislosti budeme zvažovat proti předkladateli tohoto bodu do zářijového zastupitelstva právní kroky. Je to výrazné zasahování do vlastnických práv, a tak to, prosím, berte,“ píše jednatel František Bouda Společenství vlastníků Kaskády Barrandov.

Výstavba Kauflandu by dle vizualizace, kterou společnost Rent Group poskytla Společenství, zřejmě nesplňuje územní plán. A to ve smyslu zastavěnosti plochy. Na pozemku by mělo byt zastavěno maximálně 60 procent plochy, zbytek by měla tvořit zeleň. Místo zeleně je však na plánku parkoviště.

A tak zatímco bytové domy měly předurčeno, kolik parkovacích míst v podzemí musí mít, obchodnímu centru se tato povinnost zřejmě vyhne.

„Pokud se týká možného provozování naší filiálky v uvedené lokalitě, potom můžeme potvrdit, že jsme od Vámi jmenované společnosti Rent Group obdrželi nabídku na výstavbu obchodního centra pro provozování naší filiálky a že se o tuto nabídku vážně zajímáme,“ napsala ve vyjádření, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, ředitelka oblasti nemovitostí společnosti Kaufland Michaela Pfeiferová.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…