Lidé si na Hrádečku každoročně připomínají exprezidenta Havla

18.12.2016 13:20

Chalupa na Hrádečku na Trutnovsku, ve které někdejší prezident a dramatik Václav Havel 18. prosince 2011 zemřel, patří k místům, kde si lidé jeho osobnost každoročně připomínají. Za chalupou u silnice se několikrát ročně objevují zapálené svíčky a lidé na dřevěný plůtek upevňují různé vzkazy.

Lidé si na Hrádečku každoročně připomínají exprezidenta Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění k výročí nedožitých osmdesátin Václava Havla na pražském Václavském náměstí

Chalupu vlastní vdova Dagmar Havlová. ČTK se pokusila u Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 zjistit, jak je objekt nyní využíván a jaké s ním má Havlová plány do budoucna. „Hrádeček není kulturní památka ani skanzen, není volně přístupný, nepatří všem, jak si mnozí myslí, a to, co se s ním děje nebo bude dít, je zcela privátní záležitostí,“ odpověděl na dotazy ředitel nadace Vangelis Zingopis.

O využití objektu nechce hovořit ani pořadatel trutnovského hudebního festivalu Martin Věchet, který na Hrádečku Havla pravidelně navštěvoval a prezidenta vítal na svém festivalu. „Představy mohu mít ledasjaké, ale všechno kolem Hrádečku je věc Dáši,“ řekl bez dalšího komentáře Věchet.

Letos v létě se na Hrádečku uskutečnilo setkání dětí někdejších disidentů, které na místo pozvali ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a programový šéf této instituce Jáchym Topol. Podle Hospodářských novin, které o setkání informovaly, se na Hrádečku v minulosti konala spisovatelská, filozofická i hudební setkání. „Tyto tři linie, spisovatelskou, filozofickou a hudební, bychom rádi nějak uchovali naživu. A protože spisovatelské kvartály se organizují nejsnáze, začali jsme s nimi,“ řekl novinám Žantovský.

Chalupu na Hrádečku koupil Václav Havel ve druhé polovině 60. let, později tam vznikaly Charta 77 či petice Několik vět. Havel na Hrádeček často jezdil i jako prezident, například v roce 1999 na Hrádeček dorazil generální tajemník OSN Kofi Annan. „V souvislosti s Hrádečkem mám dvě přání. Aby zůstalo v paměti, co se tam dělo, a aby tam nikdo nezačal stavět velkosklady, chatičky či podobně,“ řekl Havel v roce 2010, když v nedalekém Trutnově přebíral čestné občanství a kulturní cenu. Hrádeček nazval svým existenciálním domovem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…