Lidé si objednali spořicí dluhopisy za 21,4 miliardy korun

08.11.2013 16:28

Zájemci si v rámci vánoční emise objednali spořicí státní dluhopisy za 21,4 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na síti Facebook. Cenné papíry musí investoři uhradit do 14. listopadu. Zpravidla nakonec ministerstvo vydává dluhopisy v menším objemu, protože ne všechny objednávky lidé uhradí.

Lidé si objednali spořicí dluhopisy za 21,4 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Původně ministerstvo plánovalo prodat dluhopisy za pět až 10 miliard korun. "Vzhledem ke skutečnosti, že současně dojde ke splacení diskontovaného spořicího státního dluhopisu v celkové jmenovité hodnotě 7,5 miliardy korun a část těchto objednávek nemusí být všemi upisovateli uhrazena, původně stanovený limit vánoční série emisí nijak výrazně překročen nebyl," uvedl k tomu mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek. Zároveň podle něj tak MF dosáhlo cíle, který počítal letos s prodejem spořicích dluhopisů za 20 až 40 miliard korun. Na jaře MF prodalo dluhopisy za 17,6 miliardy korun.

Proti ostatním investicím nejsou státní dluhopisy příliš výhodné

"Velký zájem o spořicí dluhopisy je logický. Český investor je konzervativní a v době nízkých úroků hledá alespoň nějaká zhodnocení," řekl ČTK Jan Sochor z portálu Investicniweb.cz. I když jsou výnosy ze státních spořicích dluhopisů proti minulé emisi nižší, stále jsou podle něj atraktivnější než úroky na spořicích účtech, které šly v posledních měsících dolů. Lidé si budou muset zvyknout, že v době nízkých sazeb musí alespoň část portfolia vložit do rizikovějších aktiv, než jsou státní dluhopisy a vklady, aby jejich peníze neztrácely na hodnotě, dodal.

Proti ostatním investicím nejsou státní dluhopisy příliš výhodné, upozornil šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. K pětiletému dluhopisu s výnosem pod tři procenta může být určitou alternativou stavební spoření, které při optimálním využití vynese přibližně pět procent. Při vyšších investicích se nabízejí srovnatelně bezpečné termínované vklady, jejichž úročení je ale nyní zpravidla nižší. Z dluhopisů se může investor poohlédnout po podnikových dluhopisech některých českých firem, které nabízejí výnos až kolem osmi procent. Riziko u nich je ovšem vyšší než u státních dluhopisů, podotkl.

Velký zájem zkrátil lhůtu

Zájemci měli k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Ministerstvo začalo dluhopisy nabízet v pondělí 4. listopadu a ve čtvrtek upisovací období ukončilo. Původně měl termín vypršet až 29. listopadu. Předčasně muselo kvůli velkému zájmu ministerstvo zkrátit termín na objednávky i při jarní emisi. Peníze za dluhopisy musí být připsány na účet nejpozději do 14. listopadu. Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Dluhopisy vydá ministerstvo 12. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…