Lidé si pořád stěžují, posteskl si biskup Malý na Frekvenci 1. Přidal slabinu Havla

18.01.2015 17:45

Hostem Luboše Xavera Veselého v Pressklubu na Frekvenci 1 byl biskup Václav Malý. Zavzpomínal na sametovou revoluci i na dvě zásadní chyby, k nimž došlo v porevoluční době. Zmínil Václava Havla, kterého si velmi vážil, ale zdálo se mu, že v jedné věci neměl právě šťastnou ruku. Navzdory některým nedostatkům však trvá na tom, že česká společnost ušla obrovský kus cesty, jen se musí naučit ctít zákony.

Lidé si pořád stěžují, posteskl si biskup Malý na Frekvenci 1. Přidal slabinu Havla
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Pomocný biskup pražský Václav Malý

"Já vycházím z toho, že by člověk měl být otevřený a lidský. Tak se o to snažím a nechávám na každém, jak se k tomu postaví," prozradil hned v úvodu. "Já jsem obklopen mnohými, kteří si na něco stěžují a říkají, takhle jsme si to nepředstavovali, ale neuvědomují si, že ta společnost ušla obrovský kus dopředu," pokračoval.

Dvě zásadní porevoluční chyby

I on ale poukázal na dvě zásadní chyby, na které podle jeho názoru došlo. Zaprvé nebyli potrestáni mnozí pachatelé trestných činů a za druhé nebyl vytvořen dostatečný právní rámec k privatizaci, což otevřelo prostor k rozkrádání. S tím se potýkáme dodnes. Důsledkem toho mimo jiné je i jisté propojení politiky a byznysu, což podle pana biskupa lidé nevidí právě rádi.

"Pořád ještě chybí nějaká občanská hrdost, domnělá občanská společnost... A to bude trvat ještě nějakou dobu," uvedl biskup. Lidé by se také měli zbavit myšlenky, že někdo, kdo neokrádá stát, okrádá rodinu. Lidé by si měli uvědomit, že je v jejich vlastním zájmu ctít zákony a nehledat cesty, jak je obcházet.

Václav Havel neměl vždy štěstí na personální rozhodnutí

Biskup také zavzpomínal na Václava Havla, se kterým si prý i tykali, ale na veřejnosti mu vykal, vzhledem k funkci, jakou Havel zastával. Trochu se mu nelíbilo, když někteří prezidentovi známí oslovovali Havla na veřejnosti až příliš důvěrně, aby dali najevo, že jsou blízcí známí hlavy státu.

I k prvnímu českému prezidentovi měl jednu výtku. "Ne vždy měl štěstí na personální rozhodnutí. Ne vždy se obklopil lidmi, kteří by neměli postranní úmysly," podotkl. V obecné rovině pak prozradil, že se mu nelíbilo, jak se mnozí politici začali hlásit ke konzervatismu, ačkoli se před tím klonili ke KSČ.

Papež František a rodina

Biskup Malý se setkal i s papežem Františkem, kterého si cení jako člověka. Při osobním setkání si ho dovolil dokonce obejmout, což není právě obvyklé, ale papež to přijal, ani trochu neprotestoval. Moderátor Veselý biskupovi následně položil otázku, zda si myslí, že bude církev někdy uznávat svazky dvou osob stejného pohlaví. Malý si to však netroufl odhadnout. Spojení muže a ženy však považuje za něco jedinečného. Partneři stejného pohlaví mají podle jeho názoru mít právní nárok po sobě dědit a podobně, ale manželský svazek muže a ženy představuje pro biskupa cosi posvátného.

Nakonec přidal i jedno přání. "Posluchačům přeji pohodu srdce a aby se nenechali znechutit různými negativy, protože těch pozitivních věcí je mnohem víc."

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…