Lidé si připomenou oběti holocaustu předčítáním jejich jmen

28.04.2014 7:05

Jména lidí, kteří zahynuli v nacistických koncentračních táborech či jinak přišli o život během holocaustu, zazní dnes na veřejných prostranstvích v několika českých městech. Na dnešek totiž letos připadl Den vzpomínání na oběti holocaustu. V Praze se bude již podeváté číst na náměstí Míru, přidají se také v Brně, Olomouci, Liberci, Kutné Hoře a Sušici.

Lidé si připomenou oběti holocaustu předčítáním jejich jmen
Foto: Archiv
Popisek: Jména českých obětí holocaustu na zdi Pinkasovy synagogy v Praze

Akci pořádají Institut Terezínské iniciativy a Nadační fond obětem holocaustu. Tématem letošního čtení je židovské a romské vzdělávání v předválečném Československu a v Protektorátu Čechy a Morava. Součástí akce v Praze a Brně bude výstava studentských prací vítězů soutěže Jom ha-šoa, letos na téma Mít své místo - Židé a Romové - naši spolužáci před holocaustem a dnes.

Veřejné připomínky se zúčastní pamětníci holocaustu, známé osobnosti veřejného a kulturního života, představitelé židovských i romských organizací a všichni ti, kterým památka obětí holocaustu není lhostejná. Svou účast na pražském čtení přislíbili ministr Jiří Dienstbier, izraelský velvyslanec Gary Koren, viceprezident Mezinárodního osvětimského výboru Felix Kolmer, starostka Prahy 2 Jana Černochová nebo prezident Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička.

Den památky obětí holocaustu, hebrejsky Jom ha-šoa, je 27. dnem měsíce nisan v židovském kalendáři, což připadá na počátek jara. Je připomínkou šesti milionů Židů, kteří zahynuli během holocaustu. V Izraeli je tento den státním svátkem. Datum se vztahuje k výročí povstání ve varšavském ghettu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …