Lidé si připomněli popravu Milady Horákové. Uplyne od ní 64 let

26.06.2014 19:00

Stovky lidí si ve čtvrtek v Praze připomněly justiční vraždu Milady Horákové i další oběti komunistického režimu. Desítky lidí se sešly na hřbitově v Ďáblicích, k pomníku obětem komunistického režimu na Újezdu došel průvod několika set studentů. Organizátoři usilující o vybudování pomníku Horákové také oznámili, že v pátek vypíší na podobu sochy veřejnou soutěž.

Lidé si připomněli popravu Milady Horákové. Uplyne od ní 64 let
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

Horáková, právnička a národně socialistická poslankyně, byla popravena 27. června před 64 lety po vykonstruovaném procesu. Viněna byla z velezrady a špionáže. Vězněna byla i za druhé světové války kvůli účasti na protinacistickém odboji.

Již dopoledne si její osobnost připomněly stovky žáků a studentů základních a středních škol v Národním divadle. K dětem v předtočeném videu promluvil také herec Jan Přeučil, jehož otec byl souzen s Horákovou ve stejném procesu. Soud ho poslal do vězení na doživotí, v roce 1963 byl ale podmínečně propuštěn.

Komunismus bolí dodnes?

Asi 800 studentů se pak s transparenty "Komunismus bolí dodnes" nebo "Proti ztrátě paměti" vydala k nedalekému památníku na Újezdu. U něj pak desítky z nich položily červené růže. "Horáková by byla nepochybně ráda, že pevnost jejích postojů svůj smysl měla," řekl pražský primátor Tomáš Hudeček k odkazu Horákové.

Oběti komunistického režimu si desítky lidí připomněly také na hřbitově v Ďáblicích u čestného pohřebiště politických vězňů. V hromadných hrobech tam jsou pohřbeny desítky lidí, včetně katolického kněze Josefa Toufara, umučeného při výsleších StB. Na památku Horákové vzpomenuly odpoledne i desítky lidí na pietě na Vyšehradském hřbitově. U jejího symbolického hrobu položili věnce a květiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…