Lidé si tam nahrávají rozhovory s kolegy. Noviny o elitní pražské vysoké škole

22.09.2016 9:20

Na ČVUT v Praze to vře. Jak uvádí Lidové noviny, bojuje se o moc i peníze. Včerejší zasedání akademického senátu tak bylo bouřlivé. „Jsme konsternováni, co se tu děje,“ uvedli akademici.

Lidé si tam nahrávají rozhovory s kolegy. Noviny o elitní pražské vysoké škole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Rektor totiž mimo jiné včera vysvětloval, proč kvapně odvolal kvestora Tomáše Pelikána. A když se zmínilo jméno bývalého ministerského úředníka spojovaného s podezřelými dotacemi Miroslava Elfmarka, situace zhoustla ještě víc. Mezi senátory se totiž šíří přepis údajného odposlechu, jenž poukazuje na Elfmarkův vliv na školu. Tento odposlech však považuje za šílený rektor Petr Konvalinka, jemuž dělal Elfmark poradce. „Pokládám za šílené, že se na akademické půdě lidé nahrávají. Inženýr Elfmark nikdy nezasahoval do řízení,“ uvedl. Elfmark sice skončil jako Konvalinkův poradce 28. února, nyní však působí jako projektový manažer konsorcia ČVUT, SatraaMott MacDonald pro Správu úložišť radioaktivních odpadů.

Elfmark ani kvestor, jenž podle Lidových novin může stát za kompromitujícím záznamem, se včerejší schůze senátu neúčastnili. O dění na ČVUT se nyní zajímají i dva senátoři Parlamentu ČR, Libor Michálek a Václav Láska, kteří žádají o vysvětlení nehospodárných nebo netransparentních dodavatelskoodběratelských vztahů Správy účelových zařízení ČVUT s firmami DOTON, Příčný řez, BAHYR nebo Prádelna Fischer. A zajímají se i o Elfmarka.

„Mám s ním jisté zkušenosti z minulosti, kdy jsem pracoval v Transparency International. Osobně jej vnímám velmi negativně,“ řekl Láska.

Ve sporu s Elfmarkem měla být i odvolaná ředitelka kolejí a menz Markéta Kabourková, jež odmítala dosadit jím doporučované osoby na pozice ve Správě účelových zařízení. Proti ní však vystupuje rektor Konvalinka, jenž ji kritizuje za nestandardní jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…