Lidé si to postupně uvědomí a vrátí se k nám, ujišťovala kongres ODS Němcová. My jsme zjistili ještě více

16.01.2016 17:06

REPORTÁŽ Současná vláda prý jen projídá naši budoucnost a ztěžuje život všemožnými regulacemi podnikatelům a živnostníkům. Její dobré hospodářské výsledky údajně vycházejí, podle názorů staronového šéfa ODS Petra Fialy, z úspěšného fungování předchozí pravicové vlády. Sobotkova vláda pak je ještě navíc přisluhovačem Evropské unie v zavádění nerealistických sociálních vymožeností, tvrdil dále Fiala. Letošní volební kongres ODS, který právě probíhá v ostravském hotelu Clarion, se vyznačuje až agresivní kritikou vůči současné vládní reprezentaci a Evropské unii.

Lidé si to postupně uvědomí a vrátí se k nám, ujišťovala kongres ODS Němcová. My jsme zjistili ještě více
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Staronový předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Může být profesor Petr Fiala v budoucnosti předsedou vlády ČR?

hlasovalo: 4064 lidí

Snad nejdůležitější programový bod občanských demokratů – volba předsedy – ale nepřinesl vůbec žádné překvapení. Ani nemohl. Jediným kandidátem na post předsedy byl totiž navržen dosavadní lídr Petr Fiala, který byl naprostou většinou delegátů, získal 93 procent hlasů, znovu zvolen. Někdejší politolog a rektor Masarykovy univerzity v Brně profesor Fiala pak několikrát v diskusi vystoupil a jeho projevy se vždy vyznačovaly nebývalou tvrdostí především vůči ministru financí Babišovi, premiéru Sobotkovi a také prezidentovi Miloši Zemanovi.

„Naše demokracie je nyní ohrožena lidmi, kteří republiku vedou, a my se proti tomu postavíme. Už nejsme rozhádaným, nejistým a mrtvým spolkem, nýbrž akceschopnou stranou, která se bude bránit bruselské demagogii a pokusům současné vlády zasahovat do občanských svobod různými regulacemi a omezeními. Jsme také dobře připraveni ke krajským a senátním volbám vystupovat proti levicovými pravicovým populistům,“ konstatoval hned v úvodu kongresu ODS její lídr. 

Kalousek: „Máme zájem o střední třídu, proti které vede současná vláda třídní boj“

V dalším průběhu jednání pak vystupovali hosté kongresu. S celkem nečekaným příspěvkem přišel předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten si totiž s Petrem Fialou ve většině nastolených témat souhlasně notoval, kromě postoje jeho strany k Evropské unii. Podle některých politických komentátorů jsou totiž právě ODS a TOP 09 největšími rivaly v boji o pravicové voliče.

„Máme důležitý společný cíl – ubránit svobodný dialog ve společnosti, což je dost těžkým úkolem, když byla řada médií umlčena svými politickými šéfy, a když vidíme snahy o vytvoření elity oligarchů, kteří budou ovládat celý stát, a ze kterých budou mít všichni občané obavy. Máme s ODS i stejný zájem o střední třídu, proti které vede současná vláda třídní boj. Příkladem může být nebezpečný a nekvalitně zpracovaný zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), který může podnikatele udržovat v neustálém strachu. To je i záměr současné vlády, shromažďovat informace a hrozit nám represívními orgány,“ uvedl nejobávanější opoziční politik Miroslav Kalousek a doplnil: „Také v současné době máme společný zájem, nedovolit, aby zástupci hnutí ANO dále fungovali ve vedení pražské radnice.“

V závěru svého vystoupení si známý politický extrovert neodpustil mírnou kritiku eurosposlance za ODS Jana Zahradila za slovní útoky vůči TOP 09. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda sám nepovažuje ODS za nejvážnějšího konkurenta při nadcházejících volbách, odpověděl: „Mně zdravá konkurence vůbec nevadí. Máme opravdu hodně společného. Zcela se s ODS nerozcházíme ani v názoru na uprchlickou krizi. My sice nechceme šířit strach mezi lidmi, ale vůbec se nebráníme dobré bezpečnostní politice.“     

Fiala: Nemyslel jsem si, že se budeme muset vymezovat vůči socialistickým praktikám

Jediný pozvaný zástupce vládnoucí koalice – předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek – si ve svém příspěvku neodpustil narážku na nynější obstrukce opozičních poslanců při schvalování zákona o EET, zvláště těch za ODS, a prohlásil v nadsázce, že on určitě obstruovat nebude, protože respektuje názory opozice. Nezapomněl však dodat, že ta by zase měla dodržovat pravidla vůči legitimnímu rozhodnutí většiny v Poslanecké sněmovně. I ve svém „inauguračním“ projevu se staronový předseda občanských demokratů velmi ostře vymezoval proti nynější vládě.

„Stojíme opravdu před velkou výzvou. Já jsem si nikdy nemyslel, že už po 25 letech se budeme muset bránit sbližování s Ruskem, hájit své bytostné národní zájmy a vymezovat se důsledně vůči socialistickým praktikám,“ prohlásil mimo jiné předseda Fiala. Za velmi nebezpečného „nepřítele“ s detailně vypracovanou koncepcí označil prezidenta Zemana, o kterém řekl, že je víc premiérem než Bohuslav Sobotka, a že zásadně zasahuje do řízení státu.

Petr Fiala také představil svou ambiciózní vizi, ve které by se měla ODS stát za několik let znovu jednou z nejsilnějších stran. Potom by prý občanští demokraté snížili daně, například DPH, zrušili by daň z nemovitosti i silniční daň, omezili by státní byrokracii a nezasahovali by dále do podnikání. „Pokud bychom se dostali k vládě, určitě zrušíme elektronickou evidenci tržeb, jestli bude zavedena,“ dodal ještě. Podle něj také ODS nechce být menší stranou, která bude v politice jen paběrkovat, ale chce se znovu dostat na výsluní.

Němcová: „Věřím, že se zas ODS vrátí mezi nejsilnější strany. Bude to ale trvat.“

Podobné názory nyní zastávají i dlouholetí „harcovníci“ v ODS. Například Miroslava Němcová, bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny, uvedla: „Věřím, že se zas ODS vrátí mezi nejsilnější strany. Bude to ale trvat, občané nám ještě neodpustili Nečasovu vládu a věci s tím spojené. Je to stejné jako v lidských vztazích, kdy nastane zásadní zlom. Já si myslím, že si lidé určitě postupně uvědomí, že není správnou politikou, když stát chce oslabovat ty silné a nevhodným způsobem posilovat jen ty slabé. Určitě jim také vadí filozofie bezbřehé multikulturální politiky, jež se neosvědčila. Domnívám se, že voliči se začnou k nám vracet.“    

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…