Lidé souhlasí s plánem ČSSD, ukázal průzkum. Firmy bijí na poplach

14.06.2015 6:12

Průzkum společnosti Median pro Český rozhlas ukázal, že by většina společnosti ocenila návrat k proplácení nemocenské od prvního dne nemoci. Odbory nad touto informací jásají, ale podnikatelé už podstatně méně. A na tento rozpor v tripartitě naráží vláda.

Lidé souhlasí s plánem ČSSD, ukázal průzkum. Firmy bijí na poplach
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Současná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL si vytkla za cíl i obnovu placení nemocenské od prvního dne nemoci, aby lidé nechodili nemocní do práce a nešířili bacily v kolektivech. Na to, že se to děje, upozorňují lékaři a lidé toto jednání odsuzují, ale dělají totéž, když není dobře jim samým. Proto možná nepřekvapí, že s obnovou proplácení nemocenské od prvního dne souhlasí téměř čtyři pětiny dotázaných.

Už tak máme problémů dost, brání se firmy

„S tímhle krokem souhlasí necelých 80 procent lidí. Mimo jiné je vidět, že s tím více souhlasí lidé, kterých se to týká. Více s tím souhlasí zaměstnanci, nějakých 86 procent případů. Naopak méně OSVČ, kterých se to tolik netýká,“ popsal analytik Medianu Daniel Prokop. 

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) k tomuto kroku sám sebe zakázal, jenže jen za splnění důležité podmínky. Musí se na tom shodnout tripartita - vláda, zaměstnavatelé a odbory. Sociální demokraté by to jednoznačně uvítali, ale pravicová opozice je proti. A proti jsou i zaměstnavatelé.

„Firmy samozřejmě mají velké problémy. Bude se zvedat minimální mzda, jsme v růstu, takže musíme investovat. Pro nás je to zcela nepřijatelné. Je to zbytečné a znovu se zvedne nemocnost, bude se to využívat,“ uvádí prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. 

Zato odboráři plánům ČSSD tleskají a to i přesto, že ani koaliční partneři ANO a křesťanští demokraté vystupují poněkud zdrženlivěji. Předseda ČMKOS Josef Středula má jasno, nic není na věčné časy. „My věříme, že tato situace není na věčné časy a byli bychom rádi, kdyby došlo k vývoji novému. Naprosto souhlasíme s tím, co říkají občané. To znamená, že není důvod, proč by neměly být ty první tři dny nemoci placené. Je to i v zájmu zdraví obyvatelstva, v zájmu České republiky,“ říká Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…