Lidé stále kritičtěji hodnotí výši starobních důchodů

01.12.2014 15:53

Poměrně výrazná většina občanů (86 %) si nemyslí, že starobní důchody jsou v naší zemi přiměřené. A podle 76 % občanů průměrné důchody nepostačují starým lidem na zajištění základních potřeb. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM, který byl proveden ve dnech 31. října až 9. listopadu na reprezentativním vzorku 1071 obyvatel České republiky starších 18 let.

Lidé stále kritičtěji hodnotí výši starobních důchodů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

Ještě příkřeji se k přiměřenosti důchodů staví lidé starší 60 let. Jen 8 % z nich považuje důchody za přiměřené a podle 20 % lidí nad 60 let důchody stačí na základní potřeby.

To, že důchody seniorům stačí na základní potřeby, si myslí nejméně lidí od roku 1998

Názory na starobní důchody sleduje STEM již delší dobu. Od roku 1998 do roku 2002 byly tyto názory poměrně stabilní, v případě přiměřenosti důchodů převažovaly kritické postoje, v případě dostatečnosti důchodů na základní životní potřeby byla veřejnost rozdělena do dvou vyrovnaných táborů.

Od roku 2003 ale začala kritika veřejnosti sílit, nejmohutnější byla ve výzkumu z května 2008. Nyní ale přesvědčení obyvatel, že důchody jsou přiměřené a že stačí na pokrytí potřeb důchodců, dosáhlo nejnižší úrovně od roku 1998.

Ohledně hodnocení přiměřenosti starobních důchodů jsou méně kritičtí mladší lidé. Naopak téměř absolutní většina lidí starších 60 let (92 %) důchody za přiměřené nepovažuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…