Lidé stále věří, že bude lépe. Podnikatelé už jsou skeptičtější

27.12.2018 20:21

Česká ekonomika sice stále roste, ale její růst zpomaluje. A důvěra v českou ekonomiku klesá. Největší obavy mají podnikatelé, kteří naši ekonomiku táhnou kupředu jako jeden z koní táhnoucích vůz. Spotřebitelé, kteří jsou druhým tahounem, jsou zatím spokojeni.

Lidé stále věří, že bude lépe. Podnikatelé už jsou skeptičtější
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podle informací ČTK klesá důvěra v českou ekonomiku, čísla jsou nejhorší od roku 2013, kdy naši zemi sužovaly ekonomické problémy.

„Důvěra v českou ekonomiku v prosinci podruhé za sebou meziměsíčně klesla, snížila se o 0,7 bodu na 98,6 bodu. Snížila se důvěra u podnikatelů, zatímco u spotřebitelů po výraznějším listopadovém poklesu stoupla. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským prosincem je letos celková důvěra v ekonomiku nižší, klesla také důvěra podnikatelů i spotřebitelů,“ napsala ČTK.

Zatímco mezi podnikateli narůstá nedůvěra v budoucnost české ekonomiky, snad kvůli nedostatku pracovních sil. Není ovšem bez zajímavosti, že ve stavebnictví důvěra roste. V tomto odvětví je důvěra v ekonomiku nejvyšší od roku 2008.

Spotřebitelé se domnívají, že by se jim mohlo dařit dobře a že budou mít v roce 2019 prostor k tomu navýšit své vlastní úspory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…