Lidé ve dvanácti obcích vybírají zastupitele, přišla asi půlka voličů

16.07.2016 22:06

Lidé ve 12 obcích mají během dneška možnost zvolit své zastupitele. Ve většině z nich dorazila hlasovat zhruba polovina občanů. Volební místnosti jsou otevřené od 07:00 do 22:00, ihned poté začne sčítání a konečné výsledky zveřejní Český statistický úřad v neděli ráno. Dílčí komunální volby se konají několikrát za rok v obcích, kde se místní zastupitelstva z různých příčin rozpadla. Nejčastěji kvůli neshodám mezi zastupiteli a následné rezignaci části z nich, čímž se počet zastupitelů sníží pod zákonem povolený limit.

Lidé ve dvanácti obcích vybírají zastupitele, přišla asi půlka voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

V Újezdu nade Mží na Plzeňsku volilo k 17:00 asi 54 procent ze 79 voličů. V Třebnouševsi na Jičínsku k 16:30 byla volební účast zhruba padesátiprocentní. „Lidé ale stále přicházejí,“ řekla ČTK členka volební komise. Hlasuje se i v Maňovicích na Klatovsku.

I ve středních Čechách se do 16:30 volební účast nejčastěji blížila 50 procentům. Velký zájem o volby byl ve Svatém Janu pod Skalou na Berounsku, kde odvolilo 79 ze 130 oprávněných voličů, tedy téměř 61 procent. Méně než polovina, přesně 34 ze 74 voličů, přišla k volbám v Kolajích na Nymbursku a také ve Zbuzanech u Prahy, kde odvolilo 380 z celkového počtu 853 voličů. Menší zájem o volby je v Jarpicích na Kladensku, kde do volební místnosti zatím dorazilo 43 z 224 voličů, tedy méně než pětina. Ve středních Čechách se dnes volí také v Drahelčicích u Prahy.

V Hlinné na Litoměřicku je už jasné, že účast bude větší než v řádných volbách na podzim 2014. V 16:30 mělo odvoleno 130 z 218 zapsaných voličů, což představuje téměř šedesátiprocentní účast. „Přestože jsou dovolené, lidé mají o volby velký zájem, hodně chodí,“ řekla ČTK předsedkyně tamní volební komise Tereza Čapková. V řádných volbách před dvěma lety přišlo v obci k urnám 52,94 procenta voličů.

V Šléglově na Šumpersku již odvolila více jak polovina voličů. Zatímco dopoledne přišlo k volebním urnám šest lidí, odpoledne k 16:30 jich bylo již dvě desítky. „Dosud odvolilo 19 z 35 voličů,“ řekla dnes ČTK členka tamní volební komise. Volby se podle ní odehrávají bez problémů.

Nižší je volební účast v Ražicích na Písecku, kde do 16:00 dosáhla přibližně 24 procent. „Z 327 zapsaných voličů jich do volební místnosti přišlo 79,“ řekla ČTK členka volební komise.

Volby se ještě konají v obci Mladecko na Opavsku, kde přišlo k urnám zatím 64 procent voličů. Při minulých volbách, které se konaly letos v lednu, dosáhla účast téměř 70 procent.

Celkově je k dnešním volbám podle údajů Českého statistického úřadu řádně zaregistrováno 24 kandidátních listin, o 83 mandátů se uchází dohromady 171 kandidátů. Bez politické příslušnosti je 169 z nich.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…