Lidé věděli o střetu zájmů Babiše, hájil Gabal kolegu z koalice. Došlo i na kauzu Růžička

14.04.2015 22:36

Poslanci Ivan Gabal (KDU-ČSL) a Jan Farský (STAN) v úterních Událostech, komentářích České televize debatovali o boji s korupcí a střetu zájmů. Jak si s těmito jevy poradí současná vláda, jejímž ministrem financí je majitel Agrofertu a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Komentář k aféře trenéra Růžičky připojil zástupce šéfredaktora MF Dnes Zdeněk John.

Lidé věděli o střetu zájmů Babiše, hájil Gabal kolegu z koalice. Došlo i na kauzu Růžička
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal přijel do Čáslavi diskutovat s občany na téma bezpečnostní politika státu.

Politik by podle záměru vlády měl při nástupu do funkce prozradit, co všechno vlastní a jaký měl příjem. Podle Gabala je jen otázkou, o jak moc veřejně dostupné informace by mohlo jít. Mohl by je mít k dispozici např. jen Nejvyšší kontrolní úřad.

Farský k tomu dodal, čím se to bude lišit od současných majetkových přiznání politiků. Dosud politik nemusí hlásit, s jakým majetkem do politiky přichází. „Ale není úplně dobré, že řešíme, jestli máme přiznávat třísetkorunový dar nebo desetitisícový dar, ale ten největší střet zájmů, který tu máme, vláda neřeší,“ posteskl si Farský s poukazem na ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„A kdo posadil tohoto člověka do vlády s mandátem pro boj s korupčním systémem? Voliči,“ kontroval Gabal. Určitá úprava střetu zájmů např. podle německého modelu je podle poslance ale možná.

A neměl by podnikatel své firmy prodat, než vstoupí do politiky? Podle Farského by to nebyl nejšťastnější nápad, protože by to od vstupu do politiky odradilo některé aktivní občany. Lepší by podle opozičního zákonodárce bylo, kdyby firmy řízené nyní ministrem financí přešly pod jiné resorty. Tento návrh ale zablokovala koalice právě pod tlakem Andreje Babiše.

Měnit by se mohl také zákon o veřejných zakázkách, protože jeho současná verze je velmi komplikovaná. „Řada lidí se dnes bojí vypisovat veřejné zakázky,“ uvedl Gabal s tím, že se sám zabývá problematikou Ministerstva obrany a zjistil, že je jednodušší, když se na Ministerstvu obrany při řešení některých kontraktů obchází, a to v souladu s jinými legislativními možnostmi.

Farský jako bývalý starosta Semil kontroval, že zákon je sice komplikovanější, ale také kvalitní a bylo by chybou ho „zjemňovat“.

Kauza „Růžička“

K tématu korupce se vyjadřoval i Zdeněk John, když glosoval kauzu trenéra národního týmu Vladimíra Růžičky. „Tady bychom měli být ještě hodně opatrní. Zatím jsme slyšeli jen několik prohlášení, kde si, pravda, Vladimír Růžička protiřečí, ale prošetřit by to měli policie a státní zástupci,“ uvedl host.

Jde o kauzu, v níž měl údajně Růžička přijmout úplatek za to, aby si syn uplácejícího zahrál v týmu. Podle Johna to sice není čisté, ale rozhodně nejde o ojedinělý jev. To však nic nemění na tom, že by se Růžička a Český svaz ledního hokeje měli postavit ke kauze čelem a říci mnohem více, než zaznělo dosud.

Politici se následně shodli na tom, že podobné případy nevěstí pro český sport nic dobrého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…