Lidé věří armádě a policii nejvíce za posledních 20 let

04.10.2013 14:24

Armádě a policii lidé mezi vybranými společenskými institucemi v současné době věří nejvíce. Důvěra v ně je dokonce na nejvyšší úrovni od roku 1993. Naopak historicky nejnižší důvěře se těší média a úplně nejméně Češi důvěřují církvím. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Lidé věří armádě a policii nejvíce za posledních 20 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah v metru

Armádě věří 67 procent lidí, policii 61 procent a na třetím místě je rádio, kterému projevilo důvěru 53 procent Čechů. Proti poslednímu průzkumu z března letošního roku si o šest procent polepšila policie, která se tak posunula na druhé místo právě před rádio. Podíl důvěřujících nad nedůvěřujícími převládá ještě v případě odborů, neziskových organizací, soudů a internetu. Mnoho lidí ale v jejich případě odpovídá volbou "nevím", a tak podíl důvěřujících nepřesáhne padesátiprocentní hranici.

Důvěra v média klesá

Vývoj důvěry v armádu, policii a soudy doznává dlouhodobě značných změn. Aktuální postoje veřejnosti ke všem uvedeným složkám jsou výrazně příznivější, než byly ve druhé polovině 90. let. Po mírném propadu v roce 2011 důvěra ve všechny tři zmíněné instituce roste. Konkrétně armáda a policie zaznamenaly nejvyšší podíl důvěřujících od roku 1993, kdy CVVM s průzkumem začalo.

Zcela opačnou tendenci lze sledovat v případě důvěry veřejnosti k médiím. Rádio, televize i tisk jsou na svém historickém minimu. Rádio se sice drží na třetím místě, ale za půl roku si pohoršilo o pět procent. Televizi důvěřuje 47 procent lidí, tisk je na předposledním místě s osmatřicetiprocentní důvěrou.

K většině sledovaných institucí mají větší důvěru ženy. Mladí lidé ve věku od 15 do 19 let častěji důvěřují médiím a internetu, lidé nad 60 let policii, odborům a církvím. Lidé se základním vzděláním častěji nedokázali důvěryhodnost institucí posoudit a volili proto odpověď "nevím". Absolventi vysokých škol vyjadřují více důvěru soudům, policii, neziskovým organizacím a bankám. Průzkum se uskutečnil od 9. do 16. září a zúčastnilo se jej 1029 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…