Lidé z Pošumaví budou dnes protestovat proti jadernému úložišti

07.01.2017 6:30

Obyvatelé vesnic v Pošumaví, sympatizanti a chataři budou dnes protestovat proti plánované stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Už 14. ročník devítikilometrového pochodu "K uctění a zachování přírody a života v Pošumaví" povede po pomyslném obvodu zvažované stavby, která by v podzemí zabrala plochu asi 300 hektarů a na povrchu 19 hektarů. Loni přišlo přes 400 lidí, řekl ČTK starosta Chanovic Petr Klásek.

Lidé z Pošumaví budou dnes protestovat proti jadernému úložišti
Foto: cez.cz
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Stát zvažuje pro úložiště sedm lokalit v Česku. Konečné umístění má být stanoveno do roku 2025 a zprovoznění úložiště, kde má být odpad uložen desetitisíce let, se předpokládá v roce 2065. Vláda v roce 2012 schválila dotčeným obcím kompenzace za geologický průzkum, který začal loni. Obce na Horažďovicku ale peníze odmítly.

Pochod vyjde mezi 08:30 a 09:30 od chanovického zámku. Ve 13:00 řeknou lidem starostové dotčených obcí, tedy Chanovic, Kvášňovic, Maňovic, Olšan, Pačejova a Velkého Boru, aktuální informace.

Lokalita Březový potok je výjimečná tím, jak jsou všechny obce včetně města Horažďovice jednotně proti průzkumu i stavbě a drží při sobě celých 15 let. Podle starostů odpor obyvatel a chalupářů neustává, naopak sílí. Chtějí prodiskutovat a přijmout novou koncepci nakládání s radioaktivními odpady, jasně definovat kritéria, podle nichž bude místo stavby vybíráno, požadují také zákon posilující práva obcí.

Koncem října 2015 podali starostové obcí žalobu na stát kvůli tomu, že povolil geologický průzkum území.

 


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…