Lidé z hlavounů karantény nejvíce věří Prymulovi. A Hamáček porazil Babiše...

04.04.2020 22:10

Většina lidí považuje mimořádná opatření zavedená vládou v boji proti šíření koronaviru za adekvátní. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi z 31. března a 1. dubna. Z čelných představitelů státu se nejvyšší důvěře těší epidemiolog, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, jenž si získal důvěru 37 procent respondentů.

Lidé z hlavounů karantény nejvíce věří Prymulovi. A Hamáček porazil Babiše...
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tisková konference po jednání vlády, které vyhlásilo povinné zahalování tváře

„Na stejnou věc se výzkumníci dotazovali už v polovině března. Od té doby se výrazně snížil podíl odpovědí volajících po ještě tvrdších opatřeních,“ uvádí server ČT24. V polovině března se 31 procent respondentů domnívalo, že jsou opatření příliš mírná, ve druhé vlně již jen 16 procent dotazovaných. Že jsou přijatá opatření zbytečně přísná, se v současné chvíli domnívá 8 procent dotázaných oproti 5 procentům, kteří se tak domnívali v polovině března.

Výzkum se zaměřoval také na míru komplikací kvůli zavedeným opatřením. Respondentům nejvíc komplikuje život omezení pohybu a cestování, na druhém místě je uzavření většiny obchodů. „Lidé také častěji než před dvěma týdny zmiňují uzavření kulturních institucí či sportovišť. To, že sami nemohou navštěvovat restaurace a posílat děti do škol, je v žebříčku na čtvrtém a pátém místě,“ uvádí server ČT24.

Z čelných představitelů státu, kteří se zabývají pandemickou krizí a souvisejícími opatřeními, největší důvěru respondentů získal epidemiolog, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, 37 procent. Za ním následuje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) 28 procent, třetí místo důvěryhodnosti obsazuje premiér Andrej Babiš (ANO) s 19 procenty. Deset procent oslovených pak zmínilo jméno ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Průzkum se podíval také na oblast vzdělávání v souvislosti s uzavřením škol. Více než polovina oslovených rodičů uvedla, že se jejich děti učí stejně, jako kdyby chodily do školy, uvedlo tak 54 procent rodičů. Fakt, že je míry vzdělání méně, pak uvedlo 45 procent oslovených rodičů gymnázií, základních a středních škol.

Dotazování změřilo také využití vzdělávacích programů. Více než čtvrtina rodičů odpověděla, že děti využívají projekt ČT UčíTelka, který na ČT2 nabízí výuku žákům 1. stupně základních škol. „Osm z deseti diváků se shoduje na tom, že UčíTelka napomáhá domácímu vzdělávání. Česká televize nabízí i odpolední program Škola doma a pásmo Odpoledka pro starší žáky,“ vyjmenovává server ČT24 a dodává, že v tomto týdnu přibyl také portál ČT edu, s více než 3 tisíci krátkých vzdělávacích videí.

„Agentura Kantar CZ provedla dotazování na reprezentativním vzorku obyvatel ČR starších 18 let. Dotazování probíhalo prostřednictvím technologie CASI. V první vlně (17. 3. až 18. 3.) byl počet respondentů 801, v druhé vlně (31. 3. až 1. 4.) to bylo 1004 respondentů,“ přibližuje podrobnosti výzkumu ČT24. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…