Lidé z kontrolorů nejvíc věří ombudsmanovi a obchodní inspekci

20.03.2014 16:12

Česká obchodní inspekce spolu s úřadem veřejného ochránce práv patří mezi nejdůvěryhodnější české instituce. Vyplývá to z výzkumu agentury STEM. Podle něj zmíněným institucím důvěřují stabilně zhruba tři čtvrtiny lidí.

Lidé z kontrolorů nejvíc věří ombudsmanovi a obchodní inspekci
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Důvěra ve veřejného ochránce práv se podle STEM stabilně drží kolem hranice 75 procent. Jen loni byla důvěra na historicky nejvyšší hodnotě 83 procent. Aktuálně ombudsmanovi důvěřují tři čtvrtiny občanů ČR.

Velmi podobná je i míra důvěry v Českou obchodní inspekci. V současnosti jí věří 77 procent veřejnosti. ČOI spolu s úřadem veřejného ochránce práv tak patří mezi nejdůvěryhodnější české instituce.

České obchodní inspekci v aktuálním průzkumu STEM důvěřuje celkem 66 procent občanů. „Vývoj důvěryhodnosti Nejvyššího kontrolního úřadu je odlišný,“ píše se ve zprávě STEM. Podle výzkumu se NKÚ těšil řadu let důvěře lidí kolem 70 procent. „Pravděpodobně pod vlivem událostí okolo hospodaření úřadu a bývalého prezidenta F. Dohnala důvěryhodnost této instituce na podzim roku 2009 prudce poklesla až k hranici 50 %, na které se pohybovala až do Dohnalova odchodu z funkce v roce 2012,“ píše se.

V březnu 2013 se prezidentem NKÚ stal dosavadní viceprezident Miloslav Kala. Po této změně se důvěryhodnost NKÚ zvýšila až na dvě třetiny. STEM ve zprávě uvádí, že veřejnost důvěřuje kontrolním institucím ve všech sociálních a demografických skupinách zhruba stejným způsobem.

Podle výzkumu nejsou nejvyšší kontrolní instituce hodnoceny ani příliš stranicky. „Rozdíly v důvěře mezi stoupenci největších politických stran jsou poměrně malé,“ píše se ve zprávě. Česká obchodní inspekce je za důvěryhodnou považována výraznou většinou příznivců všech hlavních stran i nerozhodných voličů či nevoličů. V případě ombudsmana a NKÚ jsou rozdíly v důvěře o něco výraznější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…