Lidem pomůžeme, třeba je i donutíme. Čunek popsal, co dál s nepřizpůsobivými

06.06.2016 18:28

Město Vsetín chce získat podporu od vládní Agentury pro sociální začleňování na řešení sociálně vyloučených lokalit. Schválili to dnes zastupitelé. Ve městě žije romská menšina. Před lety nechala radnice vystěhovat z centra desítky převážně romských obyvatel, s nimiž měla problémy při placení nájemného. Část získala ubytování v lokalitě Poschla na okraji města, některé romské rodiny skončily v jiných částech republiky.

Lidem pomůžeme, třeba je i donutíme. Čunek popsal, co dál s nepřizpůsobivými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Lokalita Poschla byla také podle zástupců vládní agentury důvodem, proč město loni neuspělo u monitorovacího výboru a nebylo vybráno ke koordinovanému přístupu, řekl dnes na zasedání vsetínského zastupitelstva ředitel agentury Radek Jiránek. Zastupitelé rozhodli o tom, že město přihlášku k přijetí do výzvy agentury opět podá.

„Loňská přihláška byla dobrá ve všech ohledech až na jednu věc, o které monitorovací výbor diskutoval, o lokalitu Poschla a tam ubytované vaše občany, a to, že se vaše přihláška nezabývala tím, jaká bude budoucnost lokality,“ uvedl Jiránek. Podle něj by měl o nynějších přihláškách monitorovací výbor rozhodovat na konci června.

Domy i okolí jsou v pořádku

Na výstavbu bydlení v lokalitě Poschla s kontejnerovými domy dostalo město podle starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL) před deseti lety dotaci asi 20 milionů korun, projekt stál 40 milionů. Podle starosty je nutná udržitelnost projektu dalších 20 let, lokalitu tedy není možné zrušit a sociálně vyloučené odstěhovat do centra. Na Poschle je 36 bytů, žije v nich 180 lidí.

„Domy i okolí jsou v pořádku, mohou fungovat dál, jen představa členů monitorovacího výboru, že sociálně vyloučené občany vystěhujeme a přestěhujeme je do centra města, to se nám zdá, že postrádá racionalitu,“ uvedl Čunek, který nicméně podle svých slov o spolupráci s agenturou stojí.

Podle starosty město také nemá žádné volné byty, které by tamním obyvatelům nabídlo. „Lokalita Poschla nám zůstává, my s ní chceme pracovat i jinak, může se rozšiřovat, chceme z toho udělat zcela normální lokalitu. Je potřeba za pomoci programů tyto lidi doprovázet, některé bohužel i donutit, aby se ke vzdělání svých dětí a zaměstnání dokázali postavit zodpovědně. Potřebujeme asistenty, kteří budou s dětmi pracovat,“ řekl Čunek, podle kterého se již osm rodin díky řádnému fungování z lokality dostalo a získalo byty v centru.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Vsetín by díky spolupráci s agenturou mohl lépe dosáhnout na evropské peníze, jde o tříletý projekt. V koordinovaném přístupu s agenturou spolupracuje podle Jiránka 37 měst a obcí, které získávají desítky milionů korun, velká města i přes sto milionů. V případě přijetí se město zavazuje řešit problémy v oblasti vzdělávání, bydlení, rodiny, bezpečnosti či zdraví a další aktivity směřující k integraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…