Lidi Klausovi amnestii nikdy neodpustí, věří předseda Senátu Štěch

06.03.2013 19:34

Ústavní soud smetl ze stolu návrh skupiny senátorů na zrušení amnestie, která tak definitivně zůstane v platnosti. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) tato iniciativa ztělesňovala naději, jak pomoci lidem, kterým amnestie ublížila. O poslední tečku za tímto kontroverzním rozhodnutím prezidenta Václava Klause se ale prý rozhodně nejedná.

Lidi Klausovi amnestii nikdy neodpustí, věří předseda Senátu Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch při rozhovoru

„Amnestie představuje tak vážný zásah do společnosti, že je nelze jen tak přejít. Dokud lidé nezapomenou, což se podle mě nikdy nestane, nebude prezidentovi odpuštěno,“ pronesl v pořadu Interview na ČT 24.

Přivítal by, kdyby vláda zvážila nějakou formu kompenzace vůči těm, kteří důsledky amnestie pocítili na vlastní kůži. „Škody jsou velmi rozsáhlé. Musíme hledat nové cesty, jak lidem pomoci, ač to vůbec nebude jednoduchý úkol,“ nevzdává se Štěch.

Ústavní soud asi žalobu neodkývá

Za úspěch v boji proti amnestii lze ale považovat senátní schválení ústavní žaloby pro velezradu, první žaloby na prezidenta v historii České republiky, která je nyní v rukou Ústavního soudu. Tomu, že soud rozhodne o Klausově vině, ale příliš nevěří. „Mám obavu, že žaloba nedopadne tak, jak bychom si přáli. Byl by to ten nejhorší moment, kdyby Klaus řekl – vidíte, vše je v pořádku. Ale to není pravda, v pořádku není vůbec nic,“ poznamenal Štěch.

Kritikou nešetřil ani na hlavu premiéra Petra Nečase, který amnestii kontrasignoval. Jeho postup považuje za nezodpovědný. „Měl si nechat analyzovat možné dopady. Odborníci by mu určitě řekli, že amnestie skýtá nebezpečí pro mnoho lidí, kteří budou znovu poškozeni,“ uvedl. Naznačil, že za Nečasovým chováním se mohl skrývat i strach amnestii nepodepsat.

Do bodu nula se vrátit nelze. Bohužel

Pokud by ale Ústavní soud vyhověl Senátu, Štěch přiznává, že by to poškozeným lidem stejně pomoc nepřineslo. „Musíme si uvědomit, že ta amnestie se nevrátí do bodu nula. Ti vězni budou stále propuštěni, případy budou stále uzavřeny. A to je to nejhorší a nejsmutnější,“ povzdechl si s tím, že se Klaus dopustil velmi hrubé chyby, za níž by měl nést následky.

Štěch také prozradil, že by byl rád za vypuštění amnestie jakožto prezidentské pravomoci z Ústavy. „Je to přežitek a patří do jiných systémů. Pokud by měla být vyhlašována, měla by to být na základě individuálních případů a po schválení oběma komorami Parlamentu,“ prohlásil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…