Lidi Sobotku nenávidí. Povím vám, jak se chová. A jsou tu fakta, která nezazněla, otevřeně promluvila poslankyně ČSSD

13.06.2017 7:48

Sociální demokraté už jsou ochotni hodit svého předsedu přes palubu, protože situaci strany vzhledem k padajícím preferencím považují za tragickou. „Vidím mezi kolegy bezradnost, propadáme se hrozně. Předseda Sobotka je slušný, hodný člověk, ale není to lídr,“ přiznává poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová otevřeně, že by nebyla proti výměně volebního lídra v čele strany. Jasno o tom, kdo povede sociální demokraty do voleb, bude zřejmě tento týden, buď ve středu po stranickém grémiu, které se bude zabývat aktuální politickou situací, nebo nejpozději v sobotu po jednání výkonného výboru ČSSD.

Lidi Sobotku nenávidí. Povím vám, jak se chová. A jsou tu fakta, která nezazněla, otevřeně promluvila poslankyně ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka se podle nepotvrzených informací prý chce vzdát postu předsedy ČSSD, sám tyto spekulace nepotvrdil s odkazem na středeční jednání politického grémia. I když post šéfa strany Sobotka obhájil letos v březnu, kde získal 67 procent hlasů, čím dál víc straníků volá po jeho odchodu z čela strany, i když donedávna tak razantní změnu před podzimními volbami odmítali jako velmi riskantní. „Nedokáži si vyhodnotit, jestli by nám to mohlo ještě pomoci. Je to těžké dilema. Na druhou stranu – nikdy není pozdě. Myslím, že když se ten krok udělá, tak nám to rozhodně procenta neubere. Horší už to být nemůže,“ prohlásila poslankyně Bohdalová a dodává, že by strana měla něco udělat, že by se aspoň něco dělo, s čím by se mohlo pracovat. „Vzhledem k tomu, že jsem ve straně 27 let, jsem smutná z toho, kam se to hrne. Nechci se dívat na stojaté vody,“ odmítá nečinně přihlížet masivní ztrátě voličů.

Anketa

Kdo by měl být volebním lídrem ČSSD?

3%
hlasovalo: 10971 lidí

Sobotku veřejnost nevnímá pozitivně

Za propadem preferencí vidí poslankyně ČSSD neoblíbenost Bohuslava Sobotky. „Když si čtu komentáře k článkům, kde se vyskytuje ČSSD, jsou až nenávistné k našemu předsedovi,“ upozorňuje. I když se zdálo, že v době vládní krize byly sympatie veřejnosti na straně premiéra Bohuslava Sobotky, současné průzkumy ukazují, že na hádky s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a přetahovanou s prezidentem Milošem Zemanem doplácí nejvíc právě ČSSD. „To je celkově osobností pana premiéra, on není vnímán pozitivně,“ má jasno Vlasta Bohdalová. „Vezměte si, co dneska lidé chtějí. Chtějí jednoduchá vyjádření, občas bouchnutí do stolu, ale musíme tomu bouchnutí věřit. Chcete úsměv, ale také takový, kterému můžete věřit, a to tam chybí,“ je přesvědčena poslankyně sociálních demokratů.

V poslaneckém klubu čekají na premiéra marně

Vlasta Bohdalová ale poukazuje i na to, že nejen veřejnost, ale ani poslanci nebo regiony nejsou se současným vedením partaje spokojeni. Sama mu vyčítá špatnou komunikaci. „Všechno se rozhoduje v úzkém kruhu v Lidovém domě. Jsem třetí volební období poslankyní, takže vím, že se vždycky v poslaneckém klubu hodně diskutovalo. A minulý týden – po zveřejnění těch strašlivých průzkumů – bych čekala, že premiér přijde na klub a budeme diskutovat. Že si vyslechne, co se děje v regionech. Ale on na ten poslanecký klub vůbec nepřišel. A to jsou věci, které mi vadí,“ kritizuje poslankyně, že premiér a předseda Sobotka nechodí mezi poslance své strany, i když je situace, v níž se ČSSD ocitá, velmi vážná.

Vyškrtnutí Zimoly považuje poslankyně za schválnost

Vlasta Bohdalová je poslankyní za Jihočeský kraj, takže kritizuje vedení strany i kvůli vyškrtnutí exhejtmana Jiřího Zimoly z jihočeské kandidátky do Poslanecké sněmovny. „Vyškrtnutí Zimoly z 22. místa kandidátky považuji za naprostou schválnost, kterou není možné ničím zdůvodnit,“ uvedla Bohdalová. Nejdemokratičtější by podle ní bylo, kdyby ho strana do voleb pustila a lidé by řekli, jestli jim vadí. „Buď by ho vykroužkovali, nebo ne, ale tohle už bylo za hranou,“ říká s přesvědčením.

Souhlasí tedy poslankyně s vyškrtnutým exhejtmanem, že se vedení strany zbavuje svých kritiků? „Oni samozřejmě řeknou, že to není pravda, ale já říkám, že zvenku to tak vypadá,“ říká Bohdalová. Protest s rozhodnutím vedení strany vyjádřili někteří kandidáti z jižních Čech odchodem z kandidátky. „Já to mohla udělat taky, ale neudělala jsem to, protože jsem pro ideu sociální demokracie. Ale vždycky budu říkat, že to, co bylo provedeno Zimolovi, byl podraz. Nebyl přece obviněn, nebyl trestně stíhán,“ prohlásila.

Fakta, která prý nikde nezazněla

Připouští, že miliony vyplacené manažerovi nemocnice, jsou „velké peníze“, ale poukazuje na to, že než do nemocnice přišel, byla v červených číslech, pak se dostala do černých čísel, i když se investovalo. Například porodnický pavilon byl postaven jen z peněz nemocnice, výrazně stouply platy doktorů, na nákupu materiálu ušetřil miliardu a půl. „To jsou fakta, která nikde nezazněla. Možná by bylo zajímavé, kdyby se v této souvislosti uvedlo, kolik je průměrný plat primářů, to by se asi každý divil, že jsou nadstandardní. Ale ty odměny se odvíjely od platu primářů. A Zimola převzal odpovědnost, odstoupil, jede se dál,“ shrnula.

Vyškrtnutí Jiřího Zimoly z kandidátky do Poslanecké sněmovny však považuje za hroznou chybu. „To by se v demokratické straně dělat nemělo. Pamatuji si, když se o tomto ustanovení diskutovalo na předsednictvu, byla jsem proti tomu. Ale oni mne chlácholili tím, že se to použije pouze tehdy, když bude někdo trestně stíhán atd. A teď se to použilo tímto způsobem,“ nemůže odpustit vedení strany, jak se zachovalo vůči bývalému hejtmanovi. Jihočeská organizace se ovšem nevzdává, chce vyvolat další jednání s nejužším vedením strany o návratu Zimoly na 22. místo kandidátky.

Straníci chtějí úplně jinou krev

Nedostatek autority šéfa strany se projevuje i v personálních otázkách. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, kterého by Sobotka rád viděl jako lídra pražské kandidátky, prohrál ve stranických primárkách v Praze s málo výrazným, téměř neznámým místopředsedou strany, pražským zastupitelem Petrem Dolínkem o 14 hlasů. „Takhle je to bohužel v celé straně. Když si vezmete vnitrostranická referenda, silný mandát jako lídr získal předseda sněmovny Jan Hamáček, ale třeba Sobotkův člověk ve Zlínském kraji obdržel jen 56 procent. Cítím, že straníci chtějí úplně jinou krev,“ soudí poslankyně.

Ministr vnitra Chovanec je pro poslankyni ČSSD nedůvěryhodný

Pokud se Bohuslav Sobotka skutečně rozhodne a vzdá se vedení strany do voleb, kdo by se mohl stát lídrem? První místopředseda Milan Chovanec nebo řadový místopředseda Lubomír Zaorálek, který sklízel na sjezdu sociální demokracie největší ovace? „ Kdybych si měla vybrat z těch dvou, tak samozřejmě Zaorálek. Chovanec je pro mne nedůvěryhodný, když se na to nedívám jako politik a poslanec, ale jako žena,“ prozradila poslankyně ČSSD. Ale současně uvedla, že docela fandí předsedovi sněmovny Janu Hamáčkovi, protože je to podle ní mladý, rázný člověk.

Když nebude ČSSD ve vládě, lidi o výhody, které teď mají, zase přijdou

Poslankyně Vlasta Bohdalová odmítá výtky, že sociální demokraté nesplnili své předvolební sliby. „Ne, co jsme slíbili, jsme splnili, třeba navyšování platů, důchodů apod. Bohužel lidé si neuvědomují, že když nebudeme ve vládě, tak o tyto výhody přijdou. Kdyby hnutí ANO vytvořilo po volbách vládní koalici s ODS, byla by to tvrdě pravicová vláda, která by těžko zvyšovala platy až do roku 2020, jak jsme se zavázali. Lidé by asi měli víc přemýšlet,“ míní poslankyně. Je tedy problém v tom, co říkal ministr zahraničí a místopředseda strany Lubomír Zaorálek, že „lidi nám ty programy nečtou“? „My bychom se měli spíš zamyslet, jak ty věci do nich dostat jednoduchým a moderním způsobem,“ prohlásila poslankyně za ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…