Lidi, neblbněte a přečtěte si to pořádně. Dohra článku, kde generál Šándor mluvil o ,,sráčích, co nechtějí bránit Česko"

10.03.2015 12:52

Náš rozhovor s generálem Andorem Šándorem s poselstvím, že ve společnosti je příliš mnoho „sráčů“, kteří nejsou ochotní ji bránit, vyvolal značný rozruch. Jedni by bývalého šéfa rozvědky nejraději samotného poslali do první linie, jiní naopak souhlasí, že ochota bránit zemi je skutečně mizivá. A podporu dostal generál Šándor i z nečekaných stran.

Lidi, neblbněte a přečtěte si to pořádně. Dohra článku, kde generál Šándor mluvil o ,,sráčích, co nechtějí bránit Česko"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andor Šándor

Anketa

Jste pro znovuzavedení prezenční vojenské služby?

61%
39%
hlasovalo: 8814 lidí

ParlamentníListy.cz přinesly rozhovor se známým bezpečnostním expertem, generálem Andorem Šándorem. Ten se v debatě o případném společném cvičení českých a amerických vojáků vyslovil pro názor, že by měl každý stát při své obraně spoléhat především na sebe.

Uvítal proto záměr ministerstva obrany zavést povinné odvody mužů a žen a vyslovil se rovněž i proto, aby byla obnovena povinná základní vojenská služba.

Obává se, že s touto neochotou českého národa bojovat kalkulují především Rusové, kterým se sázka na tuto kartu vyplatila již při „bitvě o radar“. Jakkoliv odmítá hysterický vztah k Rusku, který prezentují podle něj například Poláci, země by podle něj měla být připravena se bránit komukoliv.

V rozhovoru se ale také vyslovil pro to, že stát nesmí dovolit, aby se mohl ulít každý, kdo nechce bojovat. V této souvislosti sáhl ke značně expresivnímu vyjádření: Přidal zkušenost ze Slovenska, kde byl rovněž přijat nový branný zákon a více než dvanáct tisíc mužů odmítlo se podle něj podílet na obraně země. „Skutečně nerozumím tomu, jak je možné, že se ve společnosti najde, a teď mi promiňte ten výraz, tolik sráčů,“ uvedl k tomu generál Šándor.

Celý rozhovor si přečtěte ZDE

Jeho názory, zejména v kontextu toho, že v rozhovoru zmínil Rusko jako nebezpečí pro naší zemi, vyvolaly značný rozruch. Jen na v diskusi na webu ParlamentníchListů.cz se k němu do úterního poledne objevilo více než tisíc komentářů, lidé jej začali posílat a sdílet též na Facebooku. Například známý komentátor Štěpán Kotrba na svém Facebooku k tomuto textu připsal: „Zaplať si žoldáky, generálskej sráči. A bojuj sám. Mě žádný Rus neohrožuje.“

Na jeho obranu se však na sociální síti nečekaně postavila Radmila Zemanová-Kopecká, předsedkyně proruského Institutu slovanských strategických studií. Podle ní by si všichni hystericky reagující měli rozhovor především pořádně přečíst.

„Naprosto nechápu ten hysterický rozhořčený postoj reagujících zde na FB (a nejen tady), že se má každý stát bránit především sám. Šándor přece neříká, že máme jít do války proti Rusku, ba naopak spíš připouští, že náš národ řekne jako minule NE rozmístění armády NATO a ani se nad tím nějak nepohoršuje,“ píše.

Sama si prý také myslí, že bychom měli obnovit vlastní armádu, už prý proto, aby nám sem nemusela lézt žádná „jiná militantní chamraď“. „Chceme-li být svrchovaným státem, o němž mluvil Miloš Zeman, pak musíme mít i svou vlastní brannou složku, i když to něco bude stát,“ píše.

Oceňuje i Šándorovu chválu švýcarské domobrany, postavené na úctě k vlastní zemi, která zde zcela schází.

„A mimochodem, to slovo "sráči" použil zcela na místě, protože bránit Vlast je opravdu svatá povinnost a všimněte si, že vůbec nepoužil slova, která by jednoznačně vyznívala ve prospěch NATO nebo Američanů, zato jednoznačně v prospěch Vlasti,“ uzavřela předsedkyně slovanského institutu.

Celé vyjádření Radmily Zemanové-Kopecké:

Hysterické reakce na FB? Lidi neblbněte a přečtěte si pořádně ten článek!!!!!!

Jsou tam asi dvě věci, s nimiž nesouhlasím, ale kterým jsem se zasmála, protože je mi jasné, že on ví velmi dobře, jak je to doopravdy. Je ale třeba si uvědomit, v jaké oblasti Andor Šándor působil a působí.

Například: "Problémem Ruska je to, že nemá žádný jiný nástroj, jak ovlivňovat své sousedy, kde prosazuje svůj životní zájem, než destabilizaci prostřednictvím ruských menšin, případně nějakou podporou separatistů. Na rozdíl od Německa, které má ekonomickou sílu, a může ovlivňovat menší země především v eurozóně touto silou."

Tak to jsem málem smíchy spadla ze židle!!! Všichni víme, kolik amerických neziskovek tady pobíhá a čeří vodu. Spíš bych řekla, že tady nechce nebo nemůže říct...

A je přirozené, že ruská menšina kdekoliv v Evropě, která má přístup k ruským otevřeným zdrojům, zprostředkovává svou znalostí jazyka informace které jsou evropskými médii vědomě překrucované, a které si evropská mládež neumí přečíst, čímž tato ruská populace naopak jen vyrovnává deformovaný nerovnovážný stav. To je ovšem "děsivý zločin", a jsem si jistá, že to Šándor ví neméně dobře. Proto o tom hovoří relativně decentně.


A Šándor také zcela jistě dobře ví, jak teď zacvičí Vladimír Vladimírovič se zelenými šustíky zvanými dolar zejména poté, co podepsal společnou banku BRIKS. On prostě musí vědět, že včerejším dnem byl dolaru podepsán ortel smrti. Je třeba si totiž uvědomit, že "bývalí" zpravodajci neexistují.

Naprosto ale nechápu ten hysterický rozhořčený postoj reagujících zde na FB (a nejen tady), že se má každý stát bránit především sám. Šándor přece neříká, že máme jít do války proti Rusku, ba naopak spíš připouští, že náš národ řekne jako minule NE rozmístění armády NATO a ani se nad tím nějak nepohoršuje!
Já si osobně totiž také myslím, že bychom potřebovali obnovit vlastní armádu, už třeba právě proto, aby sem žádní žádná jiná militantní "chamraď" nelezla. Chceme-li být svrchovaným státem, o němž mluvil Miloš Zeman, pak musíme mít i svou vlastní brannou složku, i když to něco bude stát.
Naopak, velmi hezky mluví Šándor o švýcarské domobraně, která je založená na úctě k vlastní zemi, což zjevně obdivuje a považuje absenci vlastenectví za děsivou.

Neméně zajímavý je ale i jiný jeho výrok k Ukrajině :
"Pokud se takto Rusko stavělo celou dobu a bylo to čitelné, a Evropská unie neměla ani nástroje ani odhodlání změnit geopolitiku, to znamená stáhnout Ukrajinu do svého orbitu a vytáhnout ji ze zájmu Ruska, tak to neměla dělat." Jinými slovy, Evropa neměla za těchto okolností na Ukrajině co dělat, tedy ani podporovat USA. Chcete mi říct, že s tím nesouhlasíte? Tak to já tedy, ANO!

A mimochodem, to slovo "sráči" použil zcela na místě, protože bránit Vlast je opravdu svatá povinnost a všimněte si, že vůbec nepoužil slova, která by jednoznačně vyznívala ve prospěch NATO nebo Američanů, zato jednoznačně v prospěch Vlasti. Takže, až na pár drobností s ním z podstaty musím souhlasit.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…