Lidi, pozor. Nečas vám věšel bulíky na nos, a teď je tu něco ještě horšího, varuje publicista

07.05.2015 18:47

Pokud si občané některé věci nespočítají sami, bude jim vše spočítáno - vládou, „která to má pod kontrolou“. Tato varovná slova najdeme v textu Marka Řezanky na serveru Altpress.cz. Naráží tím na nejasnosti kolem církevních restitucí, ale také třeba na transatlantickou smlouvu o volném obchodu známou pod zkratkou TTIP. Proto, lidé bděte.

Lidi, pozor. Nečas vám věšel bulíky na nos, a teď je tu něco ještě horšího, varuje publicista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Církevní restituce budily vášně a do jisté míry je budí dodnes. Sociální demokracie vyhrála volby i se slibem, že s nimi něco udělá. Po volbách ovšem sociální demokracie zjistila, že naráží na odpor lidovců, stejně jako s ekonomickými plány naráží i ministra financí Andreje Babiše. Kdyby církevní restituce nebyly tak podivné, možná by jejich zachování nijak divně nepůsobilo. Jenže podle autora jsou nadhodnocené a není úplně jasné, zda neprolamují také hranici 25. února 1948.

Lidé, nezapomínejte

Tehdejší premiér nečas ale občany ujišťoval, že je vše spočítáno, připraveno, stačí to jen schválit, rychle podepsat a pak už jen vracet majetek. „Měli bychom si vzpomenout na vládní zarputilost, s níž kabinet Petra Nečase restituce tlačil k jejich schválení – v jiráskovském duchu – proti všem. Neměli bychom zapomínat na roli P. Nečase, který si u zákona o církevních restitucích se svým podpisem vskutku pospíšil. Na výrok Ústavního soudu vůbec nečekal. Ten sice restituce posvětil, ale závažné výtky P. Rychetského k zákonu jsou známy. Proč Nečasova vláda trvala na jediné „správné“ podobě restitucí? Proč Nečas chvátal, aby zákon podepsal? Proč byla jakákoli debata k tomuto tématu znemožněna?,“ ptá se.

A to není vše. Neměli bychom zapomínat ani na to, jak se tři poslanci ODS vzdali poslaneckého křesla a tím také umožnili pokračování vlády, která schválila jak úsporný balíček, tak pověstné restituce. Dnes se má situace tak, že oficiálně jsou poslanci čistí a stát se jim omluvil. A jak se dvěma ze tří pánů podařilo získat lukrativní posty? Možná náhoda a prosazení těch nejschopnějších. Jenže, to je podle Řezanky jen pohádka, která nemusí odpovídat realitě. Ministerstvo spravedlnosti se však zákonodárcům omluvilo a vše je zapomenuto.

„My bychom ale zapomínat neměli. Již proto, že podobně jako v případě restitucí, kdy jsme byli ujišťováni, že seznamů netřeba a že Nečasův kabinet má vše dobře spočítáno, nám dnes jiní věší bulíky na nos, že smlouva TTIP je pro nás výhodná – a není třeba se ničeho obávat. Vláda má totiž vše dobře spočítáno – a nám, občanům – to pak již někdo náležitě spočítá.“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…