Lidi vás pořád budou mít za korupčníky. Dienstbier varoval Nečase a trafikanty

19.07.2013 11:49

VYjádření ČSSD k aktuální politické situaci poskytli na brífinku v Lidovém domě místopředseda strany Lubomír Zaorálek a senátor Jiří Dienstbier, stínový ministr spravedlnosti. Hlavním tématem totiž bylo rozhodutí Nejvyššího soudu, které zaštítil trafikanty z ODS poslaneckou imunitou a tím znemožnil jejich trestní stíhání.

Lidi vás pořád budou mít za korupčníky. Dienstbier varoval Nečase a trafikanty
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

„Jako poslanec se cítím poškozen výrokem Nejvyššího soudu, a jsou jím poškozeni poslanci jako celek,“ zahájil místopředseda Zaorálek. Tento výklad podle něj dělá z poslanců nadlidi, což místopředseda sněmovny odmítá. „Vždycky jsem byl přesvědčen, že projev je to, co říkám na mikrofon. Je pro mě nepochopitelné,“ uvedl ke stanovisku Nejvyššího soudu, které za projev označilo jakékoliv jednání na půdě sněmovny.

Je to podle něj v rozporu s Ústavou i Listinou práv a svobod. I bývalý ústavní soudce Miloslav Výborný podle něj řekl, že je to protiústavní. „Pokládám za chybu, že toto má vykládat Nejvyšší soud. Je to výklad Ústavy, takže to má vykládat Ústavní soud,“ dodal Zaorálek.

„Je přirozené, že poslanci musí mít ochranu, aby mohli prosazovat svůj názor. Zcela určitě ale tuto ochranu nelze vztáhnout na přijetí úplatku,“ vzal si slovo senátor a stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.

„Toto rozhodnutí navíc nepřijatelným způsobem umocnilo útoky na státní zastupitelství,“ varoval Dienstbier. Jsme podle něj svědky zastrašování a vydírání. „Smyslem zastavit snahu o prošetřování korupce politiků,“ vyjádřil obavu.

Slova o puči nebo neudržitelném právním názoru, či dokonce výhrůžky, že by rozhodující návladní měli odstoupit podle Dienstbiera nemá oporu v realitě. „Nezaznamenal jsem jedinou věc, proč by měli odstupovat, nebo jít před kárný senát,“ uvedl.

I první názor žalobců byl podle něj legitimní. „Pokud by někdo nabídl poslanci milion za to, že bude nějak hlasovat, nikdo nebude pochybovat, že je to korupce. Pokud jim někdo nabídne trafiku, je to právě naprosto identická situace,“ myslí si Dienstbier. Pokud se zástupci rozhodli toto jednání stíhat, nebylo to podle senátora  žádné provinění, takže je za to nikdo nemůže pohánět k odpovědnosti.

Pak Dienstbier varoval účastníky kauz, které imunita osvobodila. „Schovávají se za imunitu, a nebudou mít tedy příležitost očistit se před soudem,“ pronesl na adresu trafikantů a expremiéra Nečase. Nejvyšší soud podle Dienstbiera nerozhodl, že jejich jednání nebylo korupční, a veřejnost je tedy bude stále považovat za korupčníky.  

„Vyzývám poslance padlé koalice, aby ustali v útocích na státní zástupce, protože tím skutečně ohrožují právní stát,“ pronesl Dienstbier. ČSSD podle něj bude zkoušet věc předložit Ústavnímu soudu.

Zaorálek se poté ještě vyjádřil k jinému aktuálnímu tématu, a to problémům nového ministra financí: „Je pro mě nemilým překvapením, jak vláda Jiřího Rusnoka vyřešila podezření kolem Jana Fischera,“ uvedl. Navíc podle něj vzniká konflikt zájmů, když má transakce posuzovat Finančně analytický útvar, kterému přitom Fischer jako ministr financí šéfuje.

Pak ještě novináři konfrontovali Zaorálka se slovy Karla Schwarzenberga, že jediný, kdo dokáže vzdorovat Zemanovi je, TOP 09. Zaorálek ovšem jeho slova vzal s nadhledem. „Odehrává se tu mocenský zápas, kde každý ukazuje svaly. Mě přijde, že to smysl nemá, ale je to jeho způsob, jak se ta strana projevuje. Je to strana, která se nejspíš také obává, jak ve volbách dopadne, tak se chová takto silácky,“ poznamenal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…