Lidické ženy vzkazují ministryni Válkové: Podejte demisi a emigrujte, nezasloužíte si ani občanství

26.03.2014 16:14

Na hlavu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové se za její slova o pochybném utrpení Čechů za německé okupace snesla doslova smršť ktitiky. Kromě opozičních politiků se ozvaly i některé osoby a organizace z řad občanské společnosti. Patří mezi ně i lidické ženy, pocházející z vesnice, kterou Němci v odvetě za úspěšný útok československých vojáků na Heydricha vypálili a téměř celou vyvraždili.

Lidické ženy vzkazují ministryni Válkové: Podejte demisi a emigrujte, nezasloužíte si ani občanství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

„V poslední době se setkáváme stále více s případy zasahování do vnitřních záležitostí České republiky. Velice litujeme, že příslušné ústavní orgány státu proti tomu nečiní potřebné kroky,“ dodal v reakci na tyto snahy předseda veteránského Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička.

Podejte demisi a emigrujte, v Čechách nejste doma, zní od lidických žen

„Paní Válková, nechci takovou ministryni a dokonce spravedlnosti, jako jste vy,“ obrátila se dopisem na šéfku resortu spravedlnosti za lidické ženy Zdena Kotková (dopis má naše redakce k dispozici - pozn. red.). „Pokud jste vyrůstala jinak než my a vaše názory jsou hodně odlišné od těch našich, nemůžete být v naší vládě,“ vyzvala Kotková přímo Válkovou k odstoupení.

„Nevíte o tragické minulosti našeho národa za protektorátu? Jsem z Lidic, to, co se tam stalo, je pro lidi z celého světa i dnes velkou tragédií. Proč se tolik žen ve světě jmenuje Lidice?! Proč již v roce 1942 vzniklo v Anglii hnutí „Lidice budou žít“? Ve skupině Lidice na Facebooku je nás více jak 2,5 tisíce členů z celého světa,“ napadá kompetenci Válkové sloužit českému státu lidická žena.

A upozorňuje Válkovou, že v Čechách nehořely jen Lidice. Němci vraždili podle ní na mnoha místech jinde, mnohdy ještě dokonce po skončení války a přijetí kapitulace. „A co Ležáky, Javoříčko, Ploština, Nový Malín, Prlov, Zákřov, Lačnov? O tom nic, paní ministryně, nevíte?“ útočí na Válkovou jedna z mnoha statisíců československých obětí německého řádění.

„Přišla jsem o celou rodinu v Lidicích, v Osvětimi, v Ravensbrücku. A vy říkáte, že se nic moc nedělo? Odejděte, paní Válková, do vašeho bytu v Německu a tam si občas přečtěte něco z historie našeho národa. Našeho, ale vašeho ne. Vy si nezasloužíte být ani občankou této země, natož ministryní,“ vyzývá Válkovou k odstoupení, přijetí politické odpovědnosti za svá veřejně pronesená slova a dokonce k emigraci oběť německé zvůle.

Mezinárodní ostuda

Proto se tato lidická žena rozhodla přeposlat denunciační vyjádření ministryně Válkové a svůj dopis s výzvou k demisi tisícům svých přátel a antifašistů do celého světa. „Přeposílám to do Anglie, Německa, Řecka, Španělska, Portorika, na Nový Zéland, ženám jménem Lidice, občanskému sdružení Lidice a Českému svazu bojovníků za svobodu v Lidicích, stejně tak pozůstalým do Ležáků. Poslala jsem to všem těm, kteří spolu s námi i dnes usilují o šíření památky Lidic a Ležáků. Budou zděšeni. A my se budeme stydět za to, jak smýšlí představitelka naší vlády. Toto nepřejdeme a cestou našich organizací budeme prosazovat vaše odvolání. Vaši později zveřejněnou omluvu nepřijímám, váš výrok není omluvitelný,“ skončila s českou ministryní Válkovou, která má dodnes trvalý pobyt v Bavorsku, lidická žena Zdenka Kotková.

Podle informací naší redakce od mluvčího Válkové Miroslava Konvaliny je tiskové oddělení resortu justice v těchto dnech podobnými stížnostni a výzvami „doslova zavaleno“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…