Lidovci a ANO vypustili svá stanoviska k minimální dani pro živnostníky

12.12.2013 14:45

Lidovci tvrdí, že se na koaličním jednání v noci z úterý na středu nedohodli na zavedení minimální daně pro osoby samostatně výdělečně činné. Informoval o tom server iDnes.cz, jemuž místopředseda lidovců Jan Bartošek řekl, že na zavedení minimální daně pro OSVČ se strany nedomluvily. ČSSD tvrdí, že opatření nemá šikanovat živnostníky, ale přimět k placení ty podnikatele, kteří jsou řadu let ve ztrátě, ale jejichž majetkové poměry tomu neodpovídají.

Lidovci a ANO vypustili svá stanoviska k minimální dani pro živnostníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjednávací týmy ČSSD a KDU-ČSL

Že nebude zavedena minimální daň pro OSVČ, doufá také první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Ten na svůj facebookový profil napsal, že lidovci od počátku bojují proti zavedení minimální daně pro OSVČ a že věří, že v tomto boji lidovci uspějí.

"Nejde nám o šikanu živnostníků, ale abychom do procesu placení zatáhli ty podnikatele, kteří jsou řadu let ve ztrátě, ale jejich majetkové poměry tomu neodpovídají," cituje server slova předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka, která vyřkl před tím, než se zástupci stran ve čtvrtek hodinu po poledni znovu sešli nad sepsaným návrhem koaliční smlouvy.

ANO: Drtivé většiny živnostníků se minimální daň nedotkne

Podle facebookových stránek hnutí ANO se minimální daň pro OSVČ v žádném případě nebude týkat lidí, kteří ve svém daňovém přiznání uvádějí kladný základ daně ve výši, která jim po odečtení všech slev na dani nezakládá povinnost daň odvést. „Pokud živnostník vydělá za rok 350 tisíc korun, odečte si například paušál 60 procent a jeho základ daně tvoří 140 tisíc korun, neodvádí při patnáctiprocentní dani a odpočtu slevy na dani za poplatníka žádnou daň," uvedlo na Facebooku hnutí ANO Andreje Babiše.

"Opatření se netýká ani fyzických osob, které nebyly povinny platit daň, ani těch, které se během jednoho či dvou let ocitnou kvůli problémům v podnikání ve ztrátě. Finanční úřady se zaměří na ty osoby, které nulový či zanedbatelný základ daně uvádějí dlouhodobě, nemají tedy oficiálně žádné zisky a v daňovém přiznání neuvádějí jiné zisky. Prakticky se tedy toto opatření drtivé většiny živnostníků nedotkne," konstatovalo hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…