Lidovci a Gazdík se dohodli, ale mnozí u KDU-ČSL prý brblají. A koho nasadí v Praze? Budete koukat

01.02.2017 7:17

Spolupráce lidovců a Starostů a nezávislých na „třetí síle“ české politiky nabírá konkrétnější obrysy. STAN již oficiálně schválil podporu společného volebního projektu a pomalu se začíná plánovat, kdo by kde mohl být nasazen, aby byl volební úspěch co největší. A jak spekuluje deník MF DNES, leckdy jsou to zajímavá jména.

Lidovci a Gazdík se dohodli, ale mnozí u KDU-ČSL prý brblají. A koho nasadí v Praze? Budete koukat
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman s předsedou STAN Petrem Gazdíkem na oslavách 28. října v "podhradí"

Doposud vždy kandidoval na Zlínsku, nebo přímo ve své domovské Suché Lozi. Na podzim by však doposud věrný Moravák Petr Gazdík mohl vést společnou kandidátku lidovců a svého hnutí STAN v Praze. Jeho spolupracovníci zastávají názor, že by to mohlo fungovat. Už při „protestních oslavách“ loňského 28.října na Staroměstském náměstí, které organizovalo právě hnutí STAN, se prý ukázalo, že Pražané Gazdíkovi rozumějí.

Právě Gazdíkův příběh prý ilustruje, jak by měla vypadat volební spolupráce Starostů a nezávislých, doposud působících v parlamentu společně s TOP 09, s tradiční značkou lidovců. Spolupráce ještě nebyla oficiálně uzavřena, nicméně obě strany se k ní staví vstřícně a STAN již volební koalici podpořil i oficiálně.

Gazdíkovo vyslání do Prahy má být výsledkem předvolebních kalkulací obou stran. Podle nich by lidovci měli vést kandidátky tam, kde jsou silnější než STAN, a naopak. V praxi to znamená, že lidovci by vedli kandidátky v moravských krajích, kde jsou tradičně silnější. Zlínský kraj je pak přímo jejich hájemstvím, mají zde hejtmana Jiřího Čunka a tradičně nejlepší výsledky, což je důvod šibování s Gazdíkem. STAN by naopak vedl kandidátky v Čechách, kde se lidovcům obvykle tolik nedaří, ale venkovští starostové zde bývají populární.

Celý projekt ale ještě není definitivní. Hlavní překážkou může být nutnost vytvořit „volební stranu“, která by obešla přísná pravidla pro kandidaturu koalic. To znamená, že by všechny strany musely upozadit svou vlastní značku, což se nelíbí zejména tradicionalistickým lidovcům v regionech.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ohledně jména nového subjektu zatím padají nápady jako složenina LiSt, Lípa, nebo Třetí síla. Od lidovců však zaznívá, že by jejich osvědčená značka rozhodně neměla být upozaďována. O případné spolupráci by měla definitivně rozhodnout tato sobota, kdy se schází celostátní vedení lidovců.

Předsedové stran Bělobrádek a Gazdík plánují zisk kolem patnácti procent. K tomu by mělo dopomoci nasazení těch skutečně nejperspektivnějších kandidátů. Jak píše MF DNES, lidovci mají přetlak kandidátů zejména v Jihomoravském kraji a na Vysočině. STAN naopak zazářil v krajských volbách v některých českých regionech a je snaha, aby úspěšní kandidáti „táhli“ i volby do sněmovny. Ve Středočeském kraji by tak měl vést kandidátku úspěšný Vít Rakušan. Odolává naopak Martin Půta, jediný starostenský hejtman, který se chce dále věnovat krajské politice v Libereckém kraji. Místo něj by měl nastoupit zkušený poslanec Jan Farský.

Koalici lidovců, Starostů a několika dalších menších subjektů podporuje i řada komentátorů. Například šéfredaktor Neviditelného psa Ondřej Neff v editoriálu středečního vydání píše, že by spojenectví lidovců s regionály mohlo úspěšně zastavit reálně hrozící povolební koalici Babiš- Okamura.

„Tahle vize není nikterak fantastická. Ještě dva tři atentáty okořeněné nadutým mentorováním, jaké předvedl v těchto dnech bývalý německý ministr zahraničí Kinkel, a okamurovci mají budoucnost ve sněmovně zajištěnou. Vítězný Babiš pak bude jejich podporu potřebovat. Změna názoru mu nedělá problémy, protože žádné nemá, je to čistý praktik moci. Okamura by se na jeho šosu jistě rád svezl už proto, že v turbulentních dobách není nouze o prudké, nepředvídané vzestupy,“ rozjímá Neff, podepsaný svou tradiční přezdívkou Aston.

CELÝ ÚVODNÍK NEVIDITELNÉHO PSA ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…