Lidovci a STAN chtějí volby ve Zlínském kraji vyhrát, mít 4 křesla

19.06.2017 11:39

Koalice lidovců a Starostů a nezávislých (STAN) chce ve Zlínském kraji vyhrát podzimní sněmovní volby. Lidovci jsou v tomto regionu tradičně silní, vyhráli tam podzimní krajské volby. Koalice chce nyní za kraj získat v Poslanecké sněmovně čtyři křesla, řekl dnes novinářům lídr kandidátky, poslanec a republikový místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík. Nyní mají KDU-ČSL a STAN dohromady za Zlínský kraj tři křesla.

Lidovci a STAN chtějí volby ve Zlínském kraji vyhrát, mít 4 křesla
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ondřej Benešík

„Chceme vyhrát volby. Minimalistická varianta jsou tři křesla, věříme si minimálně na čtyři a budeme pracovat na tom, abychom jich měli pět,“ uvedl Benešík. Procentuální volební výsledek v kraji by podle něj měl být „výrazně dvouciferný“.

V minulých volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 KDU-ČSL v kraji získala přes 13 procent hlasů a dvě křesla v dolní parlamentní komoře. TOP 09, na jejíž kandidátce byli zástupci STAN v čele s Petrem Gazdíkem, obdržela devět procent hlasů a připadlo jí jedno křeslo. Baštou STAN je krajská metropole Zlín, kde v roce 2014 v obecních volbách získali téměř 32 procent hlasů a místo primátora. republikový předseda STAN Gazdík je nyní lídrem kandidátky lidovců a STAN v Praze.

Na druhém místě společné kandidátky ve Zlínském kraji je nyní za STAN starostka města Valašské Klobouky Eliška Olšáková. Trojkou je lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Na čtvrtém místě je starosta obce Lidečko Vojtěch Ryza (KDU-ČSL), pětkou zástupkyně ředitele zlínské základní školy Jaroslava Müllerová (STAN).

Zejména obsazení druhého místa kandidátky provázely diskuse zástupců obou politických subjektů, někteří lidovci si vzhledem k silné pozici v kraji nárokovali první dvě místa kandidátky. „Po zralé úvaze a poté, co vychladly hlavy, jsme si řekli, že náš cíl nejsou dva mandáty. Kdo je jednička, dvojka nebo trojka by mělo být jedno,“ řekl Benešík. Podle něj byla respektována celostátní dohoda stran. Koalice KDU-ČSL a STAN by podle jeho slov v zemi měla ve volbách být nejhůře druhá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…