Lidovci a zemědělství patří k sobě. Už historicky, ohromil u Drtinové Herman

16.12.2013 19:03

Daniel Herman v pondělním Interview Daniely Drtinové České televize vysvětloval, proč lidovci trvají na svém, a pokud nezískají tři ministerská křesla, jednání o takřka dojednané vládě během chvilky ztroskotá. Lidovci chtějí pečovat o venkov a má hned tři jasné odborníky na post ministra zemědělství.

Lidovci a zemědělství patří k sobě. Už historicky, ohromil u Drtinové Herman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

„Dnes se jednání o postech zahájí a během týdne bude následovat nějaká dohoda,“ poznamenal v úvodu Herman s tím, že bude třeba vyřešit řadu věcí. Celostátní konference KDU-ČSL předsedovi Pavlu Bělobrádkovi uložila povinnost vyjednat Ministerstvo zemědělství.

Veleba na pranýři

 „V našem programu je prioritní i otázka venkova,“ podotkl Herman a zdůraznil, že ve straně lze najít hned několik odborníků na tuto problematiku. "Na prvním místě je to předseda Pavel Bělobrádek, druhý je Marián Jurečka, dlouholetý zemědělec, a v neposlední řadě je to i senátor Petr Šilar, který se této problematice věnoval v Pardubickém kraji. ... Resort zemědělství a KDU-ČSL zkrátka patří dohromady, i historicky,“ zdůraznil Herman.

Volání po obsazení resortu zemědělství zaznívalo i z regionálních organizací KDU-ČSL. Velká část členů strany i voličů pochází z venkova a podle Hermana je logické, že lidovci chtějí hájit jejich zájmy.  I Herman, stejně tak jako i jiní lidovci, rozhořčeně odmítl slova předsedy Agrární komory ČR Jana Veleby, jenž má za to, že lidovci v minulosti nevěnovali zemědělství příliš pozornosti a nemají patřičné odborníky.

Lidovci si ale umí představit i to, že obsadí post ministra práce a sociálních věcí. Na něj by mohl být nominován Jan Bartošek, ačkoli na tomto resortu netrvá strana tak striktně jako na zemědělství. Stranou pozornosti jistě nezůstává ani kultura, ale Herman odmítl prozradit, zda by lidovci usilovali právě o post Ministerstva kultury a zda na post usedne on sám. ČSSD by podle poslancova názoru mohla obsadit např. zdravotnictví, protože se o danou problematiku dlouhodobě zajímala.

Koaliční partneři by podle Hermana měli především respektovat rovnost všech tří partnerů. Jednoho z nich nelze silou zatlačit do kouta. To je zcela zásadní věc a nelze přitom operovat tím, že je KDU-ČSL početně slabší než její koaliční partneři.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …