Lidovci, běžte do voleb sami bez Starostů, lomí rukama komentátor. Obává se Babišovy jednobarevné vlády

23.06.2017 16:27

Analytik David Klimeš v komentáři pro server iHNed.cz úpěnlivě prosí lidovce, aby se podívali, jaké volební výsledky jim předvídají průzkumy a aby ustoupili od dvojkoalice se Starosty, protože vážně hrozí, že se KDU-ČSL nedostane do Poslanecké sněmovny a z toho bude těžit jen a jen Andrej Babiš se svým ANO.

Lidovci, běžte do voleb sami bez Starostů, lomí rukama komentátor. Obává se Babišovy jednobarevné vlády
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

„Touto dobou mělo mít spojenectví lidovců a Starostů už pohodlně přes deset procent podpory. Volební koalice je schválena, o jejich sňatku a ambicích se mluví v médiích v jednom kuse několik měsíců a lidé už i ohluchli z klipu Filipa Renče. A nic. Většina průzkumů veřejného mínění nedává spojenectví zatím šanci přehoupnout se přes deset procent, jež potřebuje koalice dvou stran. Někteří příznivci Starostů si dokonce myslí, že hnutí stále spolupracuje s TOP 09 (!),“ píše Klimeš hned na úvod.

Jistě nelze vyloučit, že dvojkoalice lidovců se Starosty a nezávislými dosáhne ve volbách solidního výsledku a stane se důležitou silou v zemi, ale zatím se to tak nejeví. Klimeš proto apeluje na lidovce, aby kandidovali sami, třeba s podporou Starostů, pročež by jim ke vstupu do Poslanecké sněmovny stačilo jen pět procent hlasů. Pokud to lidovci neudělají, riskují, že hlasy, které jim lidé odevzdají, fakticky získá Andrej Babiš, pokud se KDU-ČSL do Sněmovny nedostane.

Jestliže Babiš opravdu fakticky získá hlasy odevzdané lidovcům, možná si sestaví jednobarevnou většinovou vládu v barvách svého hnutí. Pak možná budou lidovci velmi zklamaní, ale to už bude pozdě. Nebude přitom pozdě jen pro lidovce, ale podle Klimeše vlastně pro celou Českou republiku, protože by vznikla jednobarevná vláda Andreje Babiše. Naše vlády byly až dosud vládami koaličními a koalice odrážely názor věšiny společnosti. V případě jednobarevné Babišovy vlády by už tomu tak nebylo, protože ANO teď podle průzkumů zastupuje názory asi jedné třetiny voličů.

„Kde tedy inženýři z KDU udělali chybu? Příliš se spolehli na regionální úspěchy Starostů. To, že někdo pravidelně v krajských volbách volí Starosty, rozhodně neznamená, že je bude volit i do Sněmovny. A preference to už celkem jasně ukazují. Při vší úctě k Starostům, jejich síla je stále vhodná k podpoře silnějších kandidátek, ne k rovnoprávným koalicím. A lidovci si to měli uvědomit. Nejsou v pozici ODS v roce 1992, která byla tak populární, že velkoryse mohla křesťanům z KDS nabídnout volební koalici,“ varuje lidovce Klimeš.

KDU-ČSL by si to měla uvědomit a měla by se prý začít chovat pragmaticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…