Lidovci bojují za peníze na kulturu. Bělobrádek hrozí umělci v ulicích

20.06.2014 22:03

Širší vedení vládní KDU-ČSL v pátek vyjádřilo nespokojenost se stavem vyjednávání o státním rozpočtu. Podle předsedy strany, vicepremiéra Pavla Bělobrádka se lidovcům nelíbí mimo jiné situace kolem slevy na daních u živnostníků nebo plánované snížení rozpočtu Ministerstva kultury, které vede právě KDU-ČSL.

Lidovci bojují za peníze na kulturu. Bělobrádek hrozí umělci v ulicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Vláda v pondělí schválila rozpočtové rámce na následující roky. Příští rok by měl být schodek státního rozpočtu 100 miliard korun. O konečné podobě rozpočtu pro jednotlivé kapitoly a ministerstva budou ministři vyjednávat ještě během léta.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Méně peněz pro církevní školy

„Pořád nejsou dořešeny některé základní věci, ať už to je střednědobý výhled, co se týká slev na dani pro pracující rodiče. Je tam pokus snížit peníze soukromým a církevním školám, přičemž se u těch soukromých nerozlišuje ani to, zda jsou jakoby komerční, nebo je provozují občanská sdružení nebo obecně prospěšné společnosti," vyjmenoval Bělobrádek.

Není spojen ani s tím, že koalice stále nevyřešila otázku slevy na daních u živnostníků danících paušálem, nebo s tím, že Ministerstvo financí chce škrtnout miliardu korun z desetimiliardového rozpočtu kultury. „Já myslím, že to nemůže skončit jinak než tím, že půjdou umělci do ulic. Protože snižovat platy o deset procent v okamžiku, kdy se jiným zaměstnancům zvyšují, to bude možná velký problém," soudí Bělobrádek. Nespokojenost vyjádřil také s nastavením rozpočtu na vědu a výzkum, které má ve vládě na starosti právě předseda KDU-ČSL. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…