Lidovci byli moc chtiví, tak skončili v opozici, zní z ANO na jihu Moravy

17.10.2016 16:11

Jednání o koalici mezi hnutím ANO a KDU-ČSL na jižní Moravě selhala kvůli suverénnímu vystupování a chtivosti získat hejtmana pro KDU-ČSL, řekla dnes novinářům předsedkyně klubu zastupitelů za ANO Taťána Malá. Zprávu přinesla ČTK.

Lidovci byli moc chtiví, tak skončili v opozici, zní z ANO na jihu Moravy
Foto: kdu.cz
Popisek: Roman Celý, KDU-ČSL

Proto podle ní hnutí začalo jednat s ČSSD, které nakonec před KDU-ČSL dalo přednost. Na koalici se dohodlo ANO s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Lídr lidovců Roman Celý se už nechce k záležitosti vracet.

Volby v Jihomoravském kraji vyhrálo ANO. Podle Malé od počátku preferovalo koalici s KDU-ČSL. „Byla pro nás jasným favoritem. Nikoho z nás by nenapadlo, že nám ve finále bude bližší ČSSD, kde byla po prohraných volbách nejasná situace,“ uvedla Malá. ANO se s KDU-ČSL několikrát sešlo k jednání o koalici, na které se ale nedohodly. Podle Malé lidovci požadovali pro sebe funkci hejtmana i přesto, že na něj mělo nárok ANO jako vítěz voleb a několikrát o něj projevilo zájem. Podle Malé navíc lidovci ANO bez ohledu na výsledek voleb diktovali, co a jak má v budoucí spolupráci být. Proto začalo ANO jednat s ČSSD. „Zatímco při jednání s KDU-ČSL jsme měli pocit, že my jsme ty volby prohráli a můžeme být vůbec rádi, že s námi někdo jedná, ČSSD přišla na jednání jako partner, který s námi mluvil o tématech a problémech,“ řekl lídr ANO a kandidát na hejtmana Bohumil Šimek.

Koalice bude mít 34 mandátů ze 65

Lídr lidovců Celý už v minulosti připustil, že KDU-ČSL usilovala o hejtmana, ale byla to pouze jedna z mnoha variant. Tvrdil, že prioritou byl volební program, nikoli hejtmanská pozice. „Už se nechci k těmto záležitostem dále vyjadřovat. Pro nás je teď důležitější fungování kraje a kroky, které udělá nová koalice. Je tady mnoho výzev a práce nad hlavu ve zdravotnictví, školství, sociálních službách, ale i ohledně zásad územního rozvoje či výstavby důležitých dopravních tepen,“ řekl ČTK Celý. Věří, že KDU-ČSL bude kraji prospěšná i v opozičních lavicích. „V zastupitelstvu doposud panovala pracovní atmosféra a vztahy mezi koalicí a opozicí nebyly nijak vyhrocené. Chceme proto nabídnout své zkušenosti v práci a ve výborech a komisích,“ dodal Celý.

Zástupci ANO, ČSSD, Starostů pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno podepsali ve středu memorandum o vzniku koalice. Koaliční smlouvu možná podepíšou už o víkendu nebo po něm.

Koalice bude mít 34 mandátů ze 65. ANO má 15, ČSSD 11, Starostové čtyři stejně jako TOP 09 s Žít Brno. V opozici bude KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a zelení a Piráti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…