Lidovci chtějí kvůli Ukrajině zvýšit výdaje na obranu, příští rok o 8 miliard

25.03.2014 16:52

Lidovci chtějí v souvislosti s krizí na Ukrajině zvýšit výdaje na obranu na úroveň dvou procent v rozpočtu do roku 2017. Navrhli to v úterý v Poslanecké sněmovně. Lidovecký poslanec Ivan Gabal je přesvědčen, že když usnesení projde, bude to výrazný signál pro vládu, aby věc řešila. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to ale odmítl.

Lidovci chtějí kvůli Ukrajině zvýšit výdaje na obranu, příští rok o 8 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Lidovci požadují kvůli ozbrojené anexi Krymu navýšení výdajů na obranu v rozpočtu na příští rok na 1,3 HDP. V dalších letech by pak výdaje podle nich měly dále stoupat až na úroveň dvou procent rozpočtu, požadovanou Severoatlantickou aliancí.

Zároveň koaliční strana v usnesení vyzývá vládu k vytvoření balíčku pomoci pro „transfer poznatků a zkušeností z oblastí demokratické a civilní kontroly ozbrojených sil", aby nedocházelo k jejím zneužitím jako v nedávné době na Ukrajině.

Ministerský předseda Bohuslav Sobotka ale vyslovil nesouhlas s návrhem. Rozpočtovou prioritou kabinetu je podle něj politika zaměstnanosti a hospodářského růstu. Zpochybnil navíc efektivnost využívání peněz v resortu obrany v minulosti.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …