Lidovci hledají nového šéfa. Padají i návrhy na návrat Bělobrádka

22.11.2019 13:44

Lidovci si budou vybírat nového předsedu. Volba by se měla dle Novinek konat 25. ledna. „Těch adeptů je víc, zatím počkejme, ještě je čas. Nemůžu říct, že do toho půjdu, ale nechci to vylučovat. Trochu jsem si teď odpočinul. Na druhou stranu budu rád, když tam budou jiní kandidáti,“ prozradil Bělobrádek. Kandidaturu nevyloučil ani europoslanec Tomáš Zdechovský, musel by však odejít z Bruselu.

Lidovci hledají nového šéfa. Padají i návrhy na návrat Bělobrádka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stovky delegátů na sjezdu KDU - ČSL.

Na serveru Novinky.cz vyšel článek o KDU-ČSL. Po rezignaci předsedy Marka Výborného, který odstoupil kvůli tragické události v rodině, o čemž jsme psali ZDE, se hledá nový čelný představitel této strany. 

Celý článek ZDE

Anketa

Chcete, aby prezident České republiky mohl navrhovat zákony?

86%
14%
hlasovalo: 15156 lidí

Adeptů na čelnou funkci je dle Novinek několik. Volba proběhne nejspíše 25. ledna na mimořádném sjezdu strany. „Těch adeptů je víc, zatím počkejme, ještě je čas. Nemůžu říct, že do toho půjdu, ale nechci to vylučovat. Trochu jsem si teď odpočinul. Na druhou stranu budu rád, když tam budou jiní kandidáti,“ řekl Novinkám Bělobrádek.

Na předsedu by též mohl nejspíše kandidovat i šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek nebo exministr zemědělství Marian Jurečka. Ti již kandidovali na předsedu v řádné volbě v březnu. „Rozhodující pro mě bude podpora členské základny,“ sdělil Novinkám Bartošek. Zcela jistý však nebyl dle Novinek ani Jurečka, ten otálel zejména kvůli rodině. S manželkou mají pět synů a nejmladšímu je teprve 3,5 roku. Avšak na předsedu by mohl kandidovat i europoslanec a kritik Barnevernetu Tomáš Zdechovský, který je známý i obhajobou českého řidiče Jiřího Sagana.

Ten však prohlásil: „Vážně o tom uvažuji. Kdybych šel do čela lidovců, nemohl bych být europoslanec. Ten model, který udělal kolega Pospíšil, se podle mě neosvědčil, i když si ho vážím. To jsou věci, které je potřeba zvážit, než udělám finální rozhodnutí,“ pronesl. Michaela Šojdrová však kandidovat zájem nemá. „Chci splnit to, co jsem slíbila před volbami do Evropského parlamentu. Z Bruselu se strana opravdu řídit nedá,“ řekla Novinkám.

Dle informací Novinek nehodlá kandidovat ani předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar, ten vzkázal, že již nemá ambice a prošel mnoha funkcemi. Raději to prý přenechá mladším. Avšak kandidovat nehodlá ani poslanec Ondřej Benešík. Senátorka Jelínková ani Jiří Čunek na dotaz Novinek nereagovali.

 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…