Lidovci musí najít někoho, kdo s nimi vyhraje volby, vysvětlil Bělobrádek svůj odchod. Volební výbuch prý v jeho rozhodnutí nehrál roli

13.10.2018 15:37

Pavel Bělobrádek v Náchodě prohrál senátní volby. Předstoupil proto před kamery a znovu zopakoval, že v roce 2019 už nebude obhajovat post předsedy KDU-ČSL. Přece jen jím byl osm let a cítí, že je čas na změnu. Prozradil, kdo by ho mohl nahradit.

Lidovci musí najít někoho, kdo s nimi vyhraje volby, vysvětlil Bělobrádek svůj odchod. Volební  výbuch prý v jeho rozhodnutí nehrál roli
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

„Jak moc bolí prohrát doma?“ zeptal se Bělobrádka moderátor ČT Michal Kubal. „Každý určitě chce vyhrát, i když já jsem nebyl favoritem z těchto voleb. Podařilo se ale to hlavní, vytlačit hnutí ANO. Já jsem chtěl pogratulovat Martinu Červíčkovi, ale zatím mi nebere telefon. Je potřeba pogratulovat i ODS,“ podotkl Bělobrádek s tím, že lidovci poněkud zaostali za očekáváními, protože nedokázal obhájit tři mandáty. KDU-ČSL obhájila jen 2 mandáty.

Je to prý politická realita, kterou je třeba brát takovou jaká je. Nepochybě v tom prý sehrálo roli i to, že účast voličů ve druhém kole je tradičně mnohem nižší. Letos volební účast činila asi 16 procent.

„Myslím si, že senátní volby se staly referendem o vládě. Vládní strany nezískaly žádný velký úspěch,“ podotkl s poukazem na fakt, že nejsilnější vládní strana ANO získá podle všeho jeden mandát. Totéž platí o ČSSD. Komunisté, kteří vládu podporují, vybouchli úplně.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Bělobrádek také zopakoval, že už nebude kandidovat na předsedu. „Já jsem přesvědčen, že po těch osmi letech už je čas, aby přišla nějaká změna,“ podotkl. Lidovci jsou podle jeho názoru tradiční stranou stojící na pevných hodnotách, která příští rok oslaví sté narozeniny.

„A koho byste si přál v čele strany?“ zeptal se Kubal. „Někoho, kdo vyhraje během čtyř let volby,“ řekl Bělobrádek. „Já si myslím, že je tady několik zajímavých lidí, kteří by dokázali stranu vést lépe než já. My se také musíme přizpůsobit té době, ve které už se na hodnoty nehledí,“ posteskl si Bělobrádek. Lidovci se prý tomuto trendu nechtějí přizpůsobovat, ale i tak se musí u voličů nějak zatraktivnit.

Konkrétní jméno svého případného nástupce však vyslovit nechtěl. „Já jsem přesvědčen, že bych někomu mohl akorát dát polibek smrti a to bych opravdu nerad,“ uzavřel své vystoupení. Nepodpořil tedy ani lidoveckého senátora Jiřího Čunka, který senátní volby vyhrál již v prvním kole. Stejně jako profesor Jiří Drahoš, o kterém Bělobrádek připomněl,  že byl také kandidátem KDU- ČSL.   

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…