Lidovci nás do ničeho netlačili, omluvil se za nařčení Faltýnek

21.05.2015 19:51

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se omluvil lidovcům za své tvrzení, že koaliční strany tlačily na ANO před středečním hlasováním o ukončení daňové podpory biopaliv. Šlo podle něj o nedorozumění. Řekl to dnes novinářům. Poslanci ANO ve středu navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovali pro návrh svého poslance na ukončení daňového zvýhodnění biopaliv, které tak zůstalo zachováno. Opozice to kritizovala.

Lidovci nás do ničeho netlačili, omluvil se za nařčení Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola požadoval po Faltýnkovi, aby jmenovitě řekl, kdo z lidovců vyvíjel na hnutí tlak. "Já jsem vysvětlil svým kolegům, jak jsem to sdělení myslel a kolegové z KDU-ČSL to akceptovali," řekl Faltýnek. Hnutí podle něj od začátku vyjadřovalo podporu vládnímu návrhu, ale odmítlo podpořit pozměňovací návrhy.Po výzvě Miholy k veřejné omluvě se Faltýnek zúčastnil dnešního jednání lidoveckého poslaneckého klubu. "Vnímám to jako vstřícné gesto. Také jsme se domluvili, že ta komunikace bude ještě hlubší a častější, aby k těmto omylům nedocházelo," řekl místopředseda ANO.

Ve stejném duchu se vyjádřil i Mihola. "Vysvětlilo se to a je to uvedeno na pravou míru. Je to poučení do budoucna, takhle by komunikace mezi partnery probíhat neměla," řekl ČTK. Původní vyjádření Faltýnka podle něj fér nebylo. "Byla to nepravda. Nebo spíš lež," podotkl.

Ačkoliv návrh o ukončení daňové podpory k letošnímu 30. červnu předložil poslanec Karel Rais (ANO), pro hlasovalo jen šest koaličních poslanců. Faltýnek poté řekl, že k zamítnutí návrhu o ukončení podpory biopaliv bylo hnutí dotlačeno koaličními partnery.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) následně řekl, že jeho strana o nic nežádala, pouze informovala, že bude hlasovat pro vládní návrh. Ten zachovává podporu vysokoprocentních biopaliv a zavádí u nich minimální daň, která dosud nebyla. O tomto návrhu, který za vládu předložil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), Sněmovna ve středu v prvním čtení nerozhodla.

Místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek koalici v souvislosti s jejím hlasování o podpoře biopaliv kritizoval. Podpora podle něj poslouží zejména skupině Agrofert, jejímž majitelem je lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Kalousek tvrdí, že Agrofert díky nové daňové podpoře biopaliv první generace získá pět miliard korun. Babiš to označil za lež. Poslanci TOP 09, ODS a Úsvitu v návaznosti na středečního hlasování dnes oznámili, že požádají o hlasování o nedůvěře vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…