Lidovci odmítají povolební spolupráci s komunisty nebo s Okamurou

23.10.2013 12:35

Lidovci by byli ochotni podílet se na vládě, ale ne za každou cenu. Na závěrečné tiskové konferenci KDU-ČSL k předvolební kampani to řekl jejich předseda Pavel Bělobrádek. Vyloučil spolupráci s komunisty a s hnutím Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury, které označil za extremistické a populistické. Smířlivěji Bělobrádek mluvil o hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše.

Lidovci odmítají povolební spolupráci s komunisty nebo s Okamurou
Foto: Hans Štembera
Popisek: KDU-ČSL představila své kandidáty do voleb a svůj volební program

"Za nějakého přímého populistu nebo extremistu bych ho neoznačil," uvedl Bělobrádek. Hnutí ANO podle něho převzalo část lidoveckého programu, názorové průniky tedy existují.

Okamurův Úsvit je hnutí na jedno použití

KDU-ČSL podle Bělobrádka vylučuje, že by byla ve vládě nebo jen podpořila vládu závislou na komunistických hlasech. Podobně se vyjádřil i směrem k Okamurovu Úsvitu, které je prý navíc hnutí na jedno použití. Podmínkou vládního angažmá lidovců by bylo i to, že by nebyli postaveni do "role otloukánka", dodal Bělobrádek.

Lidovečtí představitelé ve středu před novináři zdůrazňovali, že voličům nabízejí změnu, ale ne k horšímu. Poukazovali na zakotvení strany a její hodnoty, která ale na druhou stranu nabízí novou generaci politiků. První místopředseda Marian Jurečka také podotkl, že na rozdíl od některých jiných nových hnutí nabízejících změnu nemá KDU-ČSL majitele, ale předsedu.

Generální sekretář KDU-ČSL Pavel Hořava uvedl, že náklady na stranickou předvolební kampaň se vejdou do 31 milionů korun. Financována je z úvěru, stranických peněz a ze sponzorských darů.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…