Ještě se to pokusím zvrátit, vyjádřil se Pavel Bělobrádek k probíhající krizi

10.06.2016 13:47

Je to chyba, je to zbytečné a nebezpečné. Takto se vyjádřil předseda lidovců a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek ke kauze Šlachta. Kritická slova padla jak na adresu ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého, tak na adresu ministra financí Andreje Babiše a Roberta Pelikána (oba hnutí ANO).

Ještě se to pokusím zvrátit, vyjádřil se Pavel Bělobrádek k probíhající krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Předseda KDU-ČSL na prvním místě zdůrazňuje, že respektuje nezávislost policejního prezidenta, který může reorganizovat policii, pakliže to uzná za vhodné. A politici by do toho za normálních okolností neměli mluvit. Ale teď už se z reformy policie stalo politické téma. Kvůli hnutí ANO. Bělobrádek proto ve svém vyjádření nešetřil Andreje Babiše a Roberta Pelikána. Kritice však podrobil i druhou stranu sporu – ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního prezidenta Tomáše Tuhého.  

„Pokládám za zbytečné a nebezpečné, že se kolem této administrativní změny strhla tak silná politická bouře, v níž místo racionálních argumentů vládnou emoce a kdy se místo faktů šíří spiklenecké teorie. Pokládám za chybu, že policejní prezident a ministr vnitra se svým záměrem neseznámili partnery a veřejnost dříve. Za chybu pokládám i reakci ANO, které kvůli administrativní změně v řízení policejních útvarů vyvolalo dohodovací koaliční jednání a hrozí demisemi,“ vyjádřil se Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podle jeho názoru je v tuto chvíli třeba uklidnit veřejnost, která je teď strašena. Zadruhé je třeba přesunout debatu o reformě policie tam, kam patří, v případě potřeby třeba na Bezpečnostní radu státu. Ministr Chovanec a policejní prezident Tuhý by nakonec měli uklidnit příslušné detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, že jejich místa zůstanou zachována.

„Osobně se ještě pokusím zvrátit rozhodnutí plukovníka Roberta Šlachty odejít do civilu. I když vyšetřování korupce nestojí a nepadá s jedním člověkem, jde o nesmírně zkušeného policistu, o kterého by bylo škoda přijít. Jsem přesvědčen, že problémy se mají řešit jednáním a ne hysterií. Politizace a personifikace problému ničemu neprospívá. Pro KDU-ČSL je boj proti korupci zásadní prioritou, přičemž klademe důraz na systémové řešení. Právě o něm chceme společně s partnery jednat. Tato vláda je a musí zůstat protikorupční,“ ujišťoval Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…